Rita Kuiper voor een klein gedeelte van haar Kerstdorp. (Foto: Arjen Dieperink)
Rita Kuiper voor een klein gedeelte van haar Kerstdorp. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Niets is te gek voor Rita Kuiper: Alles in het teken van Kerst

Voor menigeen is de versiering van de kerstboom en een ster voor het raam voldoende om de feestdagen door te komen. Het kleedt gezellig aan en geeft een warm gevoel. Er zijn ook personen die enkele stappen verdergaan. Rita Kuiper is zo iemand die er enkele dagen aan spendeert om de kamer te transformeren voor de Kerstdagen.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - "Zet mijn adres en wijk niet in de krant. Anders ben ik bang dat er veel bezoek komt," was de eerste reactie van Rita Kuiper toen ze de voordeur opende. Een paar stappen binnen deed ze daarna de woonkamerdeur wagenwijd open. Een compleet kerstdorp werd daarna zichtbaar. Trots keek Rita naar haar kerstdorp dat in de woonkamer ruim zes vierkante meter oppervlakte bestrijkt en uit twee etages bestaat.

Haar vriend zat op de hoek in de woonkamer op de bank en reageerde met: "Het is haar hobby, ik heb er niets mee van doen, af en toe alleen een helpende hand bieden." Kuiper: "Het begon 10 jaar geleden met slechts drie kapotte huisjes die ik bij Intratuin als tweedehands kon kopen. Langzamerhand groeide het ieder jaar door tot het formaat dat het nu is en het blijft maar groeien. Ieder jaar maak ik er weer een andere voorstelling van." Zodra Sinterklaas uit Nederland is vertrokken, begint Rita met de bouw van het kerstdorp. Meer dan drie dagen lang, zo'n 25 uur bij elkaar, is ze bezig om eerst het framewerk op te bouwen, daarna te omlijsten met een kleed. Uiteindelijk begint het aankleden met zo'n driehonderd verschillende poppetjes, onder andere een stadsomroeper, vijftig huizen, een kerk, skipiste, treintjes, circa vijfhonderd boompjes, boomschors en mos. Onder het frame bevindt zo'n twaalf verlengdozen en tientallen meter kabels die zorgen dat ieder huisje verlicht is en de trein door het dal kan rijden. Met een afstandsbediening kan Kuiper bepaalde punten de verlichting aan- en uitzetten. Het afbreken neemt zo'n anderhalve dag in beslag. Alle honderden boompjes, poppetjes en huizen worden 'sneeuwvrij' gemaakt. In grote dozen wordt alles opgeborgen voor de volgende Kerstdagen. De inloopkast is daarna goed gevuld.

Rita: "Direct na de Kerstdagen ga ik op stap om de koopjes van kerst 2018 die in de aanbieding zijn te bemachtigen voor volgend jaar om weer een ander kerstdorp te kunnen bouwen."

Meer berichten