De voorzitter van CAVO, Rob de Vos, ontvangt van de Lions club Lochem e.o een cheque . (Foto: Arjen Dieperink)
De voorzitter van CAVO, Rob de Vos, ontvangt van de Lions club Lochem e.o een cheque . (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

CAVO doorbreekt de eenzaamheid

Gerrit van Velhuisen bezocht ouderen vanuit Welzijn Lochem om informatie over de sociale kaart te brengen en zag veel alleenstaande ouderen die in eenzaamheid hun maaltijd nuttigden. Met enkele ouderen begon hij in zijn woonkamer samen van een zelfgekookte maaltijd te genieten. Het werd het startschot voor Cavo.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Gerard Veldhuisen voorzag met zijn idee om de eenzaamheid voor veel ouderen te doorbreken. In het begin kon een klein groepje bij hem thuis terecht. De belangstelling om gezamenlijk te koken en van de maaltijd te genieten steeg.

Uiteindelijk werd de Stichting Culinaire Activiteiten voor ouderen opgericht (CAVO). Na de woonkamer werd er uitgeweken naar de museumboerderij aan de Nijkampsweg (Tegenwoordig gesloten-AD), daarna was men een half jaar te gast in Hotel Stegeman in Laren.

Vanaf het najaar 2013 heeft de stichting onderdak binnen De Hoge Weide van woonzorg, verpleging, Marga Klompé aan de Zwiepseweg. Iedere laatste dinsdag van de maand worden de maaltijden geserveerd in het restaurant van de Hoge Weide. Het dagelijks bestuur van de Stichting Culinaire Activiteiten voor ouderen bestaat uit voorzitter Rob de Vos, secretaris Ellie Jetten en penningmeester Agnes Meijer. Zij worden bijgestaan door zo'n dertig vrijwilligers.

Voorzitter Rob de Vos: "Het aantal gasten dat gebruik maakt van Cavo is de laatste jaren gestegen van zo'n 45 gasten in 2013 tot thans rond de 75 gasten. Ongeacht achtergrond is elke oudere die zich alleen voelt, bij ons van harte welkom. Er is geen vaste ondergrens van leeftijd. Wij koesteren onze vrijwilligers. Zij zorgen onder meer voor de verwerking van de maandelijkse aanmeldingen. Indien gewenst zorgen ze voor vervoer van de gasten. Kleden en dekken van de tafels en zorgen voor de ontvangst van de gasten."

Twee koks, Alex en Fons, wisselen elkander af en zorgen met aanvulling van de Cavo-vrijwilligers voor de maaltijd. De Vos is zo'n vijf jaar voorzitter en ziet dat het soms voor sommige ouderen elke dag eten koken wel eens te veel wordt en de maaltijd wordt overgeslagen. Buiten het feit dat men ook de mogelijkheid heeft om een maaltijd thuis te laten bezorgen door onder andere Tafeltje Dekje, is het gezamenlijk nuttigen van een maaltijd de mogelijkheid om de eenzaamheid te doorbreken. De Stichting stelt zich ten doel om mede door de inzet van vrijwilligers, het welzijn van ouderen te bevorderen. De aandacht gaat daarbij vooral uit naar ouderen die door vereenzaming in een isolement dreigen te raken. Voor een maaltijd kost tien euro per persoon. Wel dient de gast zich uiterlijk zeven dagen voor aanvang van het diner zich aan te melden. Zonder steun kan de CAVO niet bestaan.

Men ontving uit handen van de voorzitter van de Lions club Lochem e.o een cheque ter waarde van € 340,91.Tevens verzorgden de vijf aanwezige Lions-leden het kerstdiner door het in- en uitserveren van de maaltijden.

Meer berichten