Loes Hannessen,Dick van Altena, Toon Sesink, Trees Beltman en Jan Kieskamp. (Foto: Arjen Dieperink)
Loes Hannessen,Dick van Altena, Toon Sesink, Trees Beltman en Jan Kieskamp. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

'Met AKKU je geest verruimen'

Vijftien jaar geleden werd door Arnold van de Berg, Cees Derlage en Coosje de Groot de Stichting AKKU opgericht. Men had zich ten doel gesteld de mensen bij elkaar te brengen om contacten te onderhouden en nieuwe contacten te bouwen. Tevens wil men ouderen stimuleren zowel cultureel als sociaal actief te blijven.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Op donderdag 30 oktober 2003 begonnen de oprichters van de Stichting AKKU met hun eerste bijeenkomst. Het was van begin af aan een groot succes.

Het huidige bestuur bestaat uit Trees Beltman (voorzitter), Loes Hannessen (secretaris), Dick van Altena (penningmeester) en de bestuursleden Jan Kieskamp en Toon Sesink.

De eerste negen jaren van AKKU was Coosje de Groot voorzitter van het bestuur. Daarna nam Trees Beltman - Kuip de voorzittershamer over. Beltman: "Ik ben heel gecharmeerd van de AKKU-formule: de mix van de sociale component met de mogelijkheid om je geest te verrijken."

AKKU kent een programmacommissie bestaande uit vier leden. Twee keer per maand houdt AKKU lezingen. Deze vonden eerst plaats in de Eetgalerie, daarna in het Canadese restaurant Mondani. Tegenwoordig in de schouwburg met het eten in de Eetgalerie.

Na de lezing is er de mogelijkheid om gezamenlijk de warme maaltijd te gaan nuttigen. Voor uitsluitend de lezing dient men € 6 te betalen, inclusief drie gangen maaltijd € 11,- .

Beltman: "Wij proberen het bedrag zo laag mogelijk te houden zodat mensen met een klein inkomen ook ons kunnen bezoeken en daarbij voor slechts vijf euro een compleet warme maaltijd krijgen."

De naam van de stichting verwijst naar een auto-accu. Trees Beltman:" Net als bij een auto-accu, dient bij de mens ook regelmatig onze accu te worden opgeladen. Daarom hebben we de auto-accu als symbool gekozen. Onze programmacommissie stelt zorgvuldig het programma samen zodat er altijd iets bij zal zijn dat onze gasten leuk vinden. De onderwerpen gaan over natuur, cultuur, maatschappelijk, historisch, muziek en poëzie."

De eerste bijeenkomst staat gepland op 10 januari bij AKKU en heeft als titel meegekregen: "Joods zijn, wat is dat, hoe is dat?" Hierbij neemt Henk Vis uit Winterswijk de aanwezigen mee in een " rondleiding" door de synagoge in Winterswijk en maakt men kennis met de Joodse grondbeginselen. Info: www.akku-lochem.nl

Meer berichten