Foto:

Woon je in Epse? Doe je deur op slot!

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat plaatsen langs snelwegen veel vaker dan gemiddeld worden bezocht door inbrekers. De reden is simpel: het dievengilde is, na zijn slag te hebben geslagen, snel weer weg. Epse scoort in onze regio hoog als het om inbraakcijfers gaat.

Door Leo Polhuys

EPSE - Voor de liefhebbers van cijfers: het aantal inbraken lag over de periode 2012 - 2018 maar liefst 88 procent hoger dan het landelijk gemiddelde. In genoemde periode werd in de 898 woningen die het dorp telt, 85 keer ingebroken. Ter vergelijking: Harfsen scoorde met 33 inbraken juist 24 procent onder het landelijk gemiddelde, Gorssel met 139 keer ongewenst bezoek 25 procent hoger. In Joppe werd twintig keer ingebroken. Op zich niet veel, maar omgerekend naar de slechts 176 woningen goed voor een score van meer dan honderd procent boven het landelijk gemiddelde. Nu ligt Joppe niet direct aan de snelweg, maar dieven kunnen in de bosrijke omgeving natuurlijk wel snel wegkomen. Medie, die niet met de achternaam in de krant wil, woont sinds een jaartje in Epse. ''Ik heb zelf gelukkig geen inbraak meegemaakt maar de vorige bewoner wel. Aangezien wij dicht bij het bedrijventerrein A1 wonen, komen er binnenkort overal camera's te hangen en daar profiteren wij van. Het scheelt ook dat de weg waar wij wonen, geen doorgaande route is voor auto's.'' De familie Aarnink heeft gelukkig ook nog geen bezoek gehad van dieven. ''Maar ik heb wel gehoord dat er regelmatig ingebroken is in de achterliggende straten,'' zegt de heer Aarnink.

Waakse hond

De familie Wilbrink heeft ook geen inbrekers over de vloer gehad. ''Maar wij hebben dan ook een waakhond,'' zegt mevrouw Wilbrink. ''Bij ons zitten overal goede sloten op de deur. Bovendien is er een WhatsApp groep in onze buurt. We waarschuwen elkaar als we iets verdachts zien.'' Mevrouw Wensink heeft een waakse hond en tralies voor een deel van de ramen. ''Bij ons is nooit ingebroken. Via de WhattsApp-groep waarschuwen we elkaar als er iets verdachts is. Dat was onlangs het geval toen er dagenlang een busje vlakbij de afrit van de A1 stond. Het bleek achteraf een pechgeval te zijn..Als ik dagenlang steeds dezelfde auto rond zie rijden, gaat natuurlijk er ook wel een belletje rinkelen. En verder scheelt het natuurlijk dat mijn vader bij de politie zit.'' Even verderop is wel een poging tot inbraak geweest. ''Dat wil zeggen: een poging tot. Ze zijn niet binnengekomen,'' zeggen de man en vrouw die aan de deur komen maar niet met naam en toenaam genoemd willen worden. ''Via de WhatsApp-groep hoorden we het afgelopen jaar ook regelmatig dat er ongewenst bezoek in de buurt is gesignaleerd. Dan hoor je bijvoorbeeld dat er iemand in de schuur heeft gerommeld en dat er een grasmaaier weg is, dat soort dingen.''

Meer berichten