Foto:

Scouting IJsselgroep: het kind staat centraal

De scouting IJsselgroep in Gorssel bestaat 74 jaar. Men kent verschillende tradities zoals installatie van een nieuw lid, overvliegen van de ene naar de andere speltak, openen en sluiten van de samenkomst, boerenmaaltijd, Sinte Dirk en Sint Jorisdag. Scouting IJsselgroep hecht veel waarde aan de tradities. Tijd om een kijkje te gaan nemen.

Door Arjen Dieperink

GORSSEL - Het dorp Gorssel kent twee verschillende scoutinggroepen Kompasnaald en IJsselgroep. Beide scoutinggroepen zijn gelegen aan de Kwekerijweg. Scouting IJsselgroep kent vijf verschillende speltakken. Kinderen van 7 tot 11 jaar behoren tot de welpen. Scouts ben je tussen 11 en 15 jaar. De Explores is de leeftijdsgroep van 15 tot 18 jaar. Van 18 tot 21 behoort men tot de Rovers. Daarna komt men bij de stam waar ook de leiding toe behoort. Het bestuur bestaat uit E.H. Brummelman, G.J.B. Hiethaar J . Hietbrink - de Vos en N.G. Meijerink. Woordvoerder Steven Hessing (19) geeft zelf zo'n 3 jaar leiding aan de welpentak.

Hessing: "Voetballen vond ik als jonge niet interessant .Op jonge leeftijd ben ik bij de scouting gekomen. Hier kon ik in de natuur bezig zijn. Kom je in contact met techniek en leer je verschillende knopen maken. Dat trok mij enorm aan. Ieder jaar rond 23 april vieren wij Sint Jorisdag. Deze dag is gewijd aan Sint Joris, die de draak versloeg en zo de middeleeuwse stad Silena bevrijdde van het kwaad. Daarom leggen wij ook ieder jaar, op die dag een tulp op de oorlogsgraven op de begraafplaats in Gorssel, om te herdenken dat deze soldaten ons ook van het kwaad bevrijd hebben. Na de plechtigheid komen wij samen bij het kampvuur, waarbij familie, (oud)leden en andere belangstellenden ook uitgenodigd zijn voor een barbeque. Tijdens dit kampvuur worden een paar kampvuurliedjes gezongen en het verhaal van Sint Joris verteld." Daarnaast vinden plechtigheden, zoals huldigingen en installaties van nieuwe leden plaats. Tijdens een installatie wordt men als nieuw lid verbonden aan Scouting IJsselgroep. IJsselgroep telt vijftig leden en is zeer actief. Steven Hessing: "In overleg met de scholen geven wij in de klassen ook workshops. Tevens zijn wij actief tijdens de koningsspelen." De leden 'vliegen' over naar de volgende speltak indien men de leeftijd er voor heeft. Het 'overvliegen' gaat met een spel gepaard waarbij de speltak die betrokkene verlaat hem uitzwaait en de nieuwe speltak het lid omarmd. Gingen de scouts vroeger huis aan huis kaarsen verkopen, tegenwoordig gaat men één keer per jaar voor Jantje Beton langs de huizen. Ook kent men de jaarlijkse oliebollenactie waarbij deze in de directe familie en kennissen kring verkocht wordt. De IJsselgroep gaat jaarlijks ook op ouder-kindkamp . Het grootste kamp vindt jaarlijks op Hemelvaartsdag plaats. Kleine kampen vinden op het terrein aan de kwekerijweg plaats.Steven Hessing: "Iedereen is bij ons welkom om een kijkje te nemen. "

Meer berichten