John Pijnen, Paul Versteeg en Wouter Luesink. (Foto: Arjen Dieperink)
John Pijnen, Paul Versteeg en Wouter Luesink. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

'Je moet wel gek zijn voor dit beroep'

Het besluit van de gemeente Lochem voor goedkeuring ten aanzien van de nieuwbouw van een grotere supermarkt Lidl aan de Julianaweg heeft geleid tot een nieuw en beter onderkomen van Country Lochem en Holland Horse. Beide zaken worden gerund door Lochemers in hart en nieren.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Enkele keren ging Wouter Luesink met Bennie Nijland, aan de Achterstraat in Lochem, naar de beurzen. Aldaar kreeg hij de smaak van het vak om paardenartikelen en aanverwante zaken te verkopen te pakken. Nijland ging met regelmaat enkele weken van de ene naar de andere beurs. De bedrijfspanden van Bennie Nijland, in de Achterstraat en Blauwe Torenstraat hebben aan het eind van de vorige eeuw plaatsgemaakt voor appartementen. Het bedrijf werd voortgezet in Ruurlo. Zestien jaar geleden vond Wouter Luesink het tijd om voor zich zelf te beginnen. Vanuit zijn woonhuis aan de Rozeweg begon hij zijn zaak te runnen. Wouter Luesink (52 ): "Je moet wel een beetje gek zijn om dit mooie werk te doen (met een grote lach op zijn gezicht). Het is prachtig om met je handel de beurzen langs te gaan." Op de vraag naar welke plaatsen hij gaat, komt weer dezelfde brede lach op zijn gezicht. "Vraag liever naar welke landen wij heengaan anders kom je aan één Berkelbode tekort. Wij gaan naar België, Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Denemarken en we staan uiteraard ook in Nederland. In Duitsland zijn wij het meest, voor zo'n zeventig procent."

In 2012 werd de handel voor de beurzen overgebracht naar de Leichelweg in Lochem en werd vandaar uit de vrachtwagen bevoorraad voor de beurzen. In 2012 begon Luesink met Paul Versteeg (53) een winkel aan de Julianaweg naast het voormalige gasfabriekterrein. Behalve producten die men op de beurzen verkocht kon men er ook verzorgingsartikelen voor paarden, sportprijzen en weideafzetting kopen. In 2015 kocht Wouter Luesink het bedrijf Nijland over. Zo'n twintig vrachtwagens waren nodig om alle producten uit Ruurlo op te halen. Er werd tijdelijk een loods van 400 vierkante meter gehuurd om alles te kunnen verwerken. Het pand aan de Julianaweg werd gehuurd van Viverion. Er werden plannen bekendgemaakt voor een nieuwe en grote Lidl-supermarkt op het voormalige gasfabriekterrein. In de tweede week van juli 2017 vond de informatieavond plaats voor omwonenden en andere belangstellenden. De planning was om in de eerste week van mei 2018 met de bouw te beginnen. Vorig jaar gaf de gemeente Lochem het groene licht voor de bouw van de supermarkt. De winkel aan de Julianaweg maakte onderdeel van het plan Lidl uit. Er werd uitgekeken naar nieuwe mogelijkheden die men ook wederom vond aan de Leichelweg. Paul Versteeg heeft op 1 januari 2018 de beurzen overgenomen van Wouter Leusink en binnenkort wordt Country Lochem door hem overgedragen aan John en Renate Pijnen. Aanstaande vrijdag kan iedereen kennis maken van het nieuwe onderkomen aan de Leichelweg.

Meer berichten