Foto:

Geen plastic frietbakjes maar karton bij De Sluis in Eefde

Eigenlijk kwam het er een tijd niet van om een eigen horeca zaak te beginnen. Maar door ontwikkelingen bij T & T en de zorg kwam een eigen horecabedrijf in zicht. Het werd tijd om de bakens te verplaatsen en van werknemer naar ondernemer over te stappen. De tweede stap was een duurzaam horecabedrijf te creëren.

Door Arjen Dieperink

EEFDE - Sinds een paar jaar heeft horecabedrijf De Sluis in Eefde twee enthousiaste ondernemers die ook hun opvolging al hebben meegenomen. Hans en Margreet Dikken hebben gekozen zelfstandig te worden, daar de één bij de laatste werkgever in de organisatie boventallig was en de ander een functieverandering zou ondergaan.

Magreet Dikken: "In mijn jeugd heb ik diverse baantjes in de horeca gehad. Later heb ik mijn horecabedrijfsdiploma (tegenwoordig SVH - AD) behaald maar nooit gebruikt. Veranderingen bij mijn vorige werkgever was uiteindelijk het startmoment voor een eigen bedrijf."

Tijdens het gesprek komt naar voren dat het echtpaar Dikken de vijftig gepasseerd is en dat men de nieuwe uitdaging, het horeca-avontuur, alleen zouden aangaan daar hun zoon Sander Dikken en schoondochter Anke Dikken de opvolgers zouden worden. De laatste twee zijn in het bedrijf al werkzaam respectievelijk als kok en bediening/bedrijfsleidster.

De menukaart bestaat uit een groot aantal vegetarische maaltijden, Margreet: "Ik vind dat wel belangrijk dat er meer vegetarisch gegeten kan worden. Vegetarisch kost veel minder energie dat de vleesproductie. De bakjes groente en aardappels worden in kleinere porties verstrekt, aanvullen is altijd mogelijk. Hiermee voorkomt men onnodige voedselverspilling. Ook de cafetaria is zo duurzaam mogelijk."

Hans: "In plaats van plastic bakjes gebruik ik kartonnen bakjes. Ook heb ik een kartonnen rietje, helaas zijn ze niet geschikt om een milkshake op te drinken. Dat de kartonnen bakjes iets duurder zijn dan plastic neem ik voor lief. Dat zal in de toekomst wel goedkoper worden".

De verwarmingsketel is, aldus Hans Dikken langzaam aan vervanging toe. Hans: "Eigenlijk wil ik van het gas af. Binnenkort komen op het dak van het bedrijf zonnepanelen. Zo kunnen wij onze eigen energie opwekken ook al is dit niet voldoende voor ons bedrijf."

Tevens heeft men aandelen in de waterkrachtcentrale van LochemEnergie gekocht. Deze zal bij de sluis in het kanaal worden geïnstalleerd. Margreet: "Om in te spelen op de vele elektrische auto's, onder meer bij veel bedrijven en vertegenwoordigers, hebben wij een laadpaal bij ons bedrijf staan. Men kan gerust een kop koffie drinken terwijl de auto wordt opgeladen. Ook voor elektrische fietsen hebben wij oplaadpunten. Binnenkort gaat de Kapperallee voor renovatie er uit. Wij blijven als duurzame horeca open en bereikbaar".

Meer berichten