"Mijn droom is een geoliede machine."
"Mijn droom is een geoliede machine." (Foto: Ina Stoel)
De Vrijwilliger Centraal

Daan Siebelink: een groot muzikaal voetbalhart

Aan het woord is Daan Siebelink, notaris in Lochem. Voor hem is het vanzelfsprekend te participeren in de Lochemse gemeenschap. "Ik heb het mijn beide ouders zien doen en dus voelt het als logisch dit zelf ook te doen."

Door Ina Stoel

In zijn hart is Daan niet echt een bestuurder. Hij doet vrijwillig bestuurswerk bij de Stichting Steunfonds Muziekvereniging Advendo. Hij zat bij de Rotary en bij de Juniorkamer, werk wat tevens zijn arbeidzame leven wat overlapt. Net als de lezingen en presentaties die hij onbezoldigd geeft, zoals onlangs bij de Vrijwilligersacademie van de Lochemse vrijwilligerscentrale.


"De vorige notaris ging met pensioen. Ik werd gevraagd zijn functie bij deze stichting over te nemen. Muziek moet er zijn in een plaats. Bij allerlei festiviteiten verzorgen juist zij dat feestelijke tintje. En instrumenten zijn duur. Dit bestuur probeert fondsen te genereren, zodat iedereen muziek kan maken. Als ik dan namens de stichting aan Advendo een nieuwe klarinet kan overhandigen, dan geeft me dat een voldaan gevoel." Het hart van Daan ligt het meest bij voetbal. Hij heeft tot zijn studententijd zelf gevoetbald bij Sportclub Lochem. Nu voetballen zijn kinderen er. De voetbalvereniging telt zo'n 800 leden. Het aantal is de laatste jaren flink gegroeid, waardoor het bestuur onderbezet raakte. Het grootste gedeelte bestaat uit jeugdleden. Bovendien is nu bijna alles digitaal. Dus: 'werk aan de winkel'. Daan werd secretaris in het bestuur. Dat kost veel tijd. "Ik vind het belangrijk, dat iedereen zich bij de club betrokken voelt. Dan is een goeie organisatie essentieel. Er werken heel veel vrijwilligers. Het is belangrijk dat die precies weten wat ervan hen verwacht wordt en wat ze terug kunnen verwachten. We zijn bezig taakomschrijvingen te maken en beleidsplannen te schrijven. Mijn droom is een goed geoliede machine. Daar is de hele club bij gebaat. Ik vind een voetbalvereniging belangrijk voor de hele gemeenschap. Én kinderen met een beperking zouden hier terecht moeten kunnen. Helaas zijn we nog niet zover", verzucht Daan. Hij ziet het met de anderen van het bestuur als zijn taak de randvoorwaarden goed te regelen. Bestuurlijk, administratief en sportief moet het kloppen. En zeker ook op communicatief gebied. Een nieuwe website wordt binnenkort gepresenteerd. Interactief, dat heeft de toekomst! "Dat willen vastleggen, is waarschijnlijk de notaris in mij. De boel moet niet instorten als één of twee personen wegvallen. En vrijwillig werk is iets anders dan vrijblijvend werk. Gelukkig blijft de boel met bevlogen vrijwilligers ook zo wel draaien. Maar ik zou het graag naar een hoger plan willen tillen".

Meer berichten