Huub van den Putten: "Ik vind het heel leuk met die leerlingen. Hier zijn ze volop aan het zagen en slepen."
Huub van den Putten: "Ik vind het heel leuk met die leerlingen. Hier zijn ze volop aan het zagen en slepen." (Foto: )
De Vrijwilliger Centraal

Wilgen knotten met brugklassers

Huub van den Putten was projectcoördinator bij de gemeente Zoetermeer. Het knotten van wilgen deed hij als vrijwilligerswerk ernaast. In onze regio begon hij als vervangende vader op school. Sinds 2012 is hij dit knotten met brugklassers met veel enthousiasme blijven doen.

Door Ina Stoel

Nu is Huub via het IVN (Instituut voor Natuurbeschermingseducatie) vaste begeleider van de jaarlijkse buitenactiviteiten van de brugklassen. "Eerst krijgen de leerlingen instructies van ons. Hoe werk je met de werktuigen en hoe blijft het veilig. Gewapend met ladder, beugelzaag, trekzaag en een takkenschaar gaan ze in groepjes van vier daarna letterlijk de boom in. Met een helm op en werkhandschoenen aan zien ze er stoer uit. Ze werken staand in de knot en zagen op dijhoogte. De takken zijn daar minder dik en er is meer houvast. De motorploeg (hoveniers met een motorzaagcertificaat) gaat er later achteraan om de takken nog korter bij de knot af te zagen. Het hout wordt vervolgens versnipperd en afgevoerd als biomassa voor elektriciteitscentrales".


Natuurmonumenten is blij met deze activiteit. Wie de jeugd heeft, heeft tenslotte de toekomst. Nog jaren later hoort Huub soms hoe ze genoten hebben van deze ochtend. Er zijn zo'n elf tot zestien brugklassen met soms wel dertig leerlingen van het Isendoorn College in Warnsveld. Eén klas tegelijk. Eén van de conciërges heeft de eindverantwoordelijkheid. Verder doen nog twee ouderejaars mee als onderdeel van hun maatschappelijke stage. Samen met de vier begeleiders van IVN, klassementoren, conciërge en ouders is er op elke zes leerlingen één volwassene. De ouders zorgen voor chocolademelk en krentenbollen. Ook krijgen de kinderen na afloop soep en stokbrood te eten.


Huub: "Ik vind het heel erg leuk met die leerlingen. In de klas zijn knapen soms niet vooruit te branden. En hier zijn ze volop aan het zagen en slepen. Ook zijn er pubers bij die nog nooit met laarzen aan in een weiland hebben gestaan. En kinderen die een ladder opgaan doodeng vinden. Na de chocoladepauze sprinten ze vaak de boom in, terwijl overbezorgde ouders later hun verbazing niet onder stoelen of banken steken. Ik geniet er erg van op deze manier bij te dragen aan de ontwikkeling van deze kinderen. Heel af en toe valt er weleens iemand uit de boom. Er staat dan altijd een auto klaar, voor het geval een kind naar de eerste hulp zou moeten. Gelukkig heb ik dat nog niet meegemaakt". De werkplek kan een weiland zijn bij een boerderij of bijvoorbeeld het Grote Veld. Het knotten gebeurt om de drie tot vier jaar, dus voldoende continuïteit gewaarborgd!

Meer berichten