Onno Hogenbirk in zijn sprint voor de eerste worp. (Foto: Arjen Dieperink)
Onno Hogenbirk in zijn sprint voor de eerste worp. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )
Sport

Veel belangstelling klootschiettoernooi

Rondom Barchem vond afgelopen zaterdag het 43e Sanne Ribbers klootschiettoernooi plaats. Het toernooi werd georganiseerd door klootschietvereniging De Heksenkring uit Barchem. De weersvoorspellingen waren tot circa half vier goed. De aanwezige spelers waren goed gemutst.

Door Arjen Dieperink

BARCHEM - In het dorpshuis 't Onderschoer in Barchem is de grote zaal al gereed. Tientallen stoelen zijn keurig gerangschikt rondom de tafels opgesteld. Er loopt slechts één persoon om alles te controleren. Met zijn hand uitgestoken begroet hij spontaan mijn binnenkomst. Het is de vijftigjarige Onno Hogenbirk, secretaris van de klootschietvereniging De Heksenkring. "Hier gaan wij om half twee van start." Onno wijst om zich heen. De zaal ademt nog een serene rust uit, maar dat zal spoedig mogelijk veranderen. Hogenbirk: "Onze vereniging werd op 9 december 1975 opgericht. Eén van de voormalige voorzitters was Arie Ribbers. Daar onze vereniging een klootschiettoernooi wilde organiseren werd dankbaar gebruik gemaakt van de geboorte van Arie zijn dochter, Sanne. Het toernooi werd naar haar vernoemd. Zo is de naam Sanne Ribbers Klootschiettoernooi ontstaan. In het begin vond Sanne het leuk om de prijs die naar haar is vernoemd uit te reiken. Maar je zit als jonge meid niet elk jaar te wachten om enkele ouderen een prijs te geven. Uiteindelijk is die traditie gestopt. Volgens mij woont ze met haar gezin in het westen van het land".

Zelf komt Onno niet uit Barchem. Door het veelvuldig kamperen in Barchem is hij uiteindelijk in de buurt komen wonen en sloot hij zich uiteindelijk aan bij de klootschietvereniging.

Hoe druk het wordt tijdens het toernooi is volgens Hogenbirk afhankelijk van het weer. Ondertussen worden wij begroet door enkele leden van de klootschietvereniging uit Klein Dochteren en kort daarna door klootschietvereniging Ruurlo.

Hogenbirk: " Volgens de buienradar zou het tot ongeveer half vier droog blijven. Dat houdt in dat we het grootste deel van het toernooi droog weer hebben."

De deelnemers wordt in twee verschillende ploegen ingedeeld. Eén groep start op de Woodbrokersweg en loopt de route Vrochterdijk, Hardemaat, Schoneveldsdijk , Enkweg en komen dan bij het startpunt terug. Een afstand van 6 kilometer waar de klootschietverenigingen uit de buurt aan deel zullen nemen. De andere route loopt in Zwiep, deze is bestemd voor de Barchemers die onder andere als recreanten zijn ingedeeld. Deze route bedraagt 5 kilometer.

Ondertussen is de zaal volledig volgestroomd. De deelnemers krijgen hun informatie en stromen massaal het dorpshuis uit op zoek naar hun auto om zo spoedig mogelijk te kunnen beginnen.

De buienradar had het niet bij het juiste eind, onderweg naar het startpunt begint het te hagelen en regenen. Tijdens het toernooi ondergaan de deelnemers diverse regenbuien, opgevolgd door een enkele zonnestraal.

Het 43e toernooi werd met succes afgesloten.

Meer berichten