Nieuwe editie Land van Lochem

Dat het struinen door databases en historische kanten op internet keer op keer tot verrassende vondsten kan leiden bewijst ook het nieuwste Land van Lochem weer eens. Zo stuitte Eddy ter Braak op een verhaal over de eerste poging van Nederlanders om met een bemande ballon de lucht in te gaan, in 1804. En in deze historie blijkt Lochem een kleine rol te hebben gespeeld.

Een bijzonder verhaal, net als dat van “de affaire Boeijink”, het tweede deel over de geschiedenis van de Landarbeidersvereniging Lochem-Laren, opgetekend door Gert Jan Beuzel. De affaire was een zwarte bladzijde in het bestaan van de vereniging, een schandaal, dat zelfs de landelijke kranten een tijdlang bezig hield.

Verder staat men stil bij de geschiedenis van de 'jumelage' ofwel de stedenband die een aantal jaren in ere werd gehouden tussen Lochem en de Duitse gemeenten Billerbeck en Ballenstedt en wordt een bezoekje gebracht aan de Tuinstraat in het centrum van Lochem, waar de Zusters Franciscanessen jarenlang de scepter zwaaiden in het St. Gudulagesticht.

Zoals gebruikelijk aan het begin van het jaar is er in het Land van Lochem plaats voor het jaarverslag van het HG. Een terugblik op een enerverend jaar, in een nieuwe opzet, geïllustreerd met heel veel foto’s.

Land van Lochem is verkrijgbaar bij de Lochemse boekhandels en Primera, in Barchem en Laren bij de plaatselijke Supermarkt.

Meer berichten