Foto:

BuurtAED-actie voor Paasberg e.o.

Monique van Roessel - Berendsen had al een lange tijd de wens om een automatische externe defibrillatorcertificaat te behalen, beter bekend als AED. Na het behalen van haar certificaat meldde zij zich aan bij Hartveilig Wonen. Tot haar schrik kwam ze tot de ontdekking dat in haar buurt geen AED hing. Dit bracht haar in actie.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Monique van Roessel woont met haar man en drie kinderen aan de Mooralaan. Sinds kort is zij in het bezit van een AED-certificaat. Van Roesel: "Na het behalen van mijn reanimatie en AED-certificaat heb ik mij direct aangemeld bij Hartveilig wonen. Ik kwam erachter dat er bij ons in de buurt te weinig AED's zijn die 24 uur per dag bereikbaar zijn. Op de tennisbaan en bij de apotheek op de Nieuwstad zijn AED's beschikbaar, maar 's avonds en 's nachts kun je er niet bij. De dichtstbijzijnde AED waar ik altijd bij kan, zou van ons uit gezien bij de Hoge Weide zijn. Met alle respect, een te lange afstand. Dat was voor mij de reden om in actie te komen."

Binnen zes minuten

Volgens de Hartstichting krijgen zo'n driehonderd mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Indien men binnen zes minuten begint met het reanimeren en een AED gebruikt, verhoogt dit de overlevingskans aanzienlijk.

Speciale app

In het centrum van Lochem zijn 106 hulpverleners aangesloten op de speciale app, hartslag.nu. Zij kunnen bij een melding door de 112-centrale worden opgeroepen. Van Roessel: "Enkele hulpverleners krijgen de melding naar welk adres men direct naartoe moet gaan, de ander krijgt de melding van de dichtstbijzijnde AED. Tevens ontvangt betrokkene de pincode om de AED-behuizing te kunnen openen."

De actie van Monique van Roessel staat in de stad Lochem niet op zichzelf. Ook Peter Pastoor en Femke Burger voerden dezelfde actie voor respectievelijk Prins Willem Alexanderlaan en de Rozenweg. Deze acties hebben het benodigde bedrag niet behaald en zijn gestaakt. De donaties werden daarna teruggestort.

Nog negen dagen

De actie van Monique van Roessel loopt nog negen dagen na deze publicatie. Zo'n zeventig procent van het totaalbedrag (€ 1925) is inmiddels binnen. Van Roessel: "Phillips doneert standaard 1075 euro. Vierentwintig donateurs hebben inmiddels een bijdrage gedaan van gezamenlijk 860 euro. Het moet ons toch lukken het resterende bedrag van 810 euro bij elkaar te krijgen?"

Donatie

In haar buurt (Mooralaan, Dr. Cartier van Disselweg, Bosweg, Molenbelt, Lange Voren) is Van Roessel druk met ondersteuning van haar kinderen, aan het flyeren. "Je maakt tijdens het flyeren wel eens een praatje. Een oudere dame vertelde mij dat haar man een hartstilstand had gehad en wat voor een impact dat eigenlijk heeft. Gelukkig heeft haar man het gehaald."

Via www.buurtaed.nl kan men de actie volgen en doneren.

Meer berichten