Foto:

Waterschapskandidaat Henk-Jan Bouwhuis

Vandaag vinden de verkiezingen plaats. Eén van de verkiezingen gaat over een nieuw bestuur van het Waterschap Rijn & IJssel. Een grote verscheidenheid van acht partijen doen mee, met in totaal 153 verkiesbare personen. Enkele politici die in de gemeenteraden zitten doen mee. Maar ook minder bekende inwoners, zoals Henk Jan Bouwhuis.

Door Arjen Dieperink

EEFDE - Vraag Henk-Jan Bouwhuis één en ander over het water, dan krijgttt men een waterval aan tekst. Genoeg om een complete pagina van deze krant mee te vullen. Water vormt voor de in Eefde woonachtige waterschapskandidaat een rode draad in zijn leven. De in Zutphen geboren en getogen Bouwhuis woont al 22 jaar met veel plezier, met zijn vrouw en twee zonen, in Eefde. Henk-Jan: " Water vormt in mijn leven een rode draad, eerder als vrijwilliger bij de brandweer. Als commandant bij de brandweer weet ik als geen ander hoe belangrijk oppervlakte water is als secundaire bluswatervoorziening. Bij grote branden heb je meer water nodig dan de brandkranen in de straat kunnen leveren. Aan de andere kant moeten we ook zoveel mogelijk voorkomen dat vervuild bluswater in het oppervlakte water terecht komt. Dat betekent dat een goed betrokken Waterschap, wat het Waterschap Rijn en IJssel is, noodzakelijk is. Zij zorgen voor een goed waterpeil, maar ook op voorkoming van verontreiniging van het oppervlakte water."

Ook op sportief gebied heeft Bouwhuis affiniteit met het water. Jaarlijks zwemt hij mee in 'het mooie evenement De Vrije slag door Zutphen.' Bouwhuis: "Ook hier weer is een Waterschap van belang, is de Berkel schoon genoeg, zitten er geen gevaarlijke organismen in zoals blauwalg. Zij zorgen voor metingen dat de zwemmers in ieder geval veilig kunnen zwemmen." Dit jaar vindt voor de 10e keer het evenement De Vrije slag door Zutphen op 17 augustus plaats.

Berkel

Met grote regelmaat is Henk-Jan Bouwhuis op de Berkel te vinden. Een andere passie voor hem is schipper op één van de fluisterboten die over de Berkel door Zutphen varen. Om de boot te mogen varen heeft hij een vaarbewijs moeten halen.

Sinds kort is hij voorzitter van de Stichting Toeristisch Varen (STVZ). Bouwhuis: "Als voorzitter van STVZ weet ik hoe we afhankelijk zijn van het Waterschap, Zij zorgen er voor dat we kunnen varen, dat de waterhoogte goed is en dat de ondergroei tijdig wordt gemaaid om te voorkomen dat onze schroeven vastslaan."

Op de vraag waarom hij zich kandidaat stelt voor de Waterschapsverkiezing, komt er een brede glimlach onder zijn snor vandaan. "Het is de eerste keer dat ik kandidaat ben. Ik ben er ingerold. Als voorzitter van de STVZ zit ik ook in het bestuur van de Vrienden van de derde Berkelcompagnie. Van daaruit is de partij Vrienden van de Berkel opgericht en is Lijst 5 (Bouwhuis staat op de 11e plaats) een feit. Wij zijn een lokale partij zonder een ideologisch politieke achtergrond."

vriendenvandeberkel.nl

Meer berichten