Dinie Zweverink, dirigent, is druk met het koor aan het oefenen. (Foto: Arjen Dieperink)
Dinie Zweverink, dirigent, is druk met het koor aan het oefenen. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Lochem in het teken van Bachweken

Van 30 maart tot en met 19 april

Van 30 maart tot en met 19 april vindt in Lochem de Bachweken plaats. De officiële opening is in museum More in Gorssel. Daarna verplaatst het zich naar de stad Lochem. Wie is de organisatie en wie zijn de mensen die Lochem de komende weken op de kaart zet met Bachweken?

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Op de vraag aan één van de bestuursleden van de Stichting Bachweken wat hij met Bach heeft, is het even stil. "Wat heb ik met Bach," mompelde hij even. De koffie dampt nog voor zijn gezicht en hij neemt rustig nadenkend een hap uit zijn koek. "Eigenlijk begon het op het conservatorium. Ik studeerde piano en dat is een instrument dat in de Bachtijd is ontstaan. Voorheen begeleidde men met het orgel of de klavecimbel. Met een piano kun je de handen onafhankelijk spelen en zo het tweestemmig krijgen. Bach en de piano hebben veel met elkaar van doen," aldus muzikant Rien Wulffraat. Voorheen werden de Bachweken georganiseerd door Dag Lochem.

Op 17 december vorig jaar richtte men de Stichting Bachweken Lochem op. Behalve Rien Wulffraat hebben ook zijn vrouw Anneke, Mariane Schepens en Boeije Jansen zitting in het bestuur. Allen cultuurliefhebbers. Het startschot van de Bachweken wordt gegeven in museum More. De bezoekers worden in drie verschillende groepen verdeeld en men rouleert na een half uur. Johannette Zomer (sopraan) en Siebe Henstra met zijn klavecimbel nemen de aanwezigen mee in de Bachwereld. De Lochemse Frederike Upmeijer vertelt als kunsthistorica over de onderwerpen in More en James Oest speelt Bachmuziek met zijn contrabas. Rien Wulffraat is een Bachkenner bij uitstek. Zijn boekenkast staat er vol mee. Zelf speelt hij van 4 tot 19 april, zeven keer Bach aan huis. Wulffraat: "Met een accordeon kun je ook prachtig bachmuziek ten gehore brengen. Ik heb daarom Dinie Zweverink gevraagd of zij dit kon regelen. Zij was direct enthousiast." Dinie Zweverink is geen onbekende in de muziekwereld van de accordeon. Thuis bij Dinie Zweverink zette zij de senseo-koffie voor haar neer, "Ja, ik was direct enthousiast toen mij werd gevraagd om op de accordeon Bach ten gehore te brengen. Direct heb ik een accordeonorkest geformeerd van zo'n 20 mensen uit heel Oost-Nederland. Ik ken ze allemaal en weet wat ze kunnen.

Onder andere Annemiek van de Ploeg (afgestudeerd accordeondocent) en Dik Wagevoort uit Vorden. In het archief van de Accordeonvereniging Concordia en Rob Zieverink (1957 - 2017) , geboren Lochemer, heb ik een aantal stukken van Bach kunnen arrangeren voor het Accordeonorkest." Partituur Jesus bleibet meine Freude, Bist Du bei mir en Oevertüre worden gespeeld. Als soliste treedt met de dwarsfluit Nicolien Swen op .Op 31 maart treedt het orkest in de stadslounge Schouwburg Lochem op. Aanvang 15.00 uur, entree € 10,-. www.bachwekenlochem.nl

Meer berichten