"Onze gasten zijn altijd gezellig."
"Onze gasten zijn altijd gezellig." (Foto: )
De Vrijwilliger Centraal

Een sportieve schipper van de Berkelzomp

Gerrit Nijkamp woont sinds 1986 in het mooie Almen en houdt niet van stilzitten maar wel van gezelligheid. Hij is trotse opa van vijf kleinkinderen. Gerrit was 37 jaar docent op de landbouwschool onder meer in Twello op ' t Zone college (voorheen AOC Oost) en was ook fervent turner. Kortom een brok potentie voor vrijwilligerswerk.

Door Sonja Peterse

Toen Gerrit met zijn vrouw en dochters naar Almen verhuisde werd hij direct actief als vrijwilliger. "De beste manier om nieuwe mensen te leren kennen." Hij ging onder meer in het bestuur van de sportvereniging OVÉRA. Hij geeft turntraining aan een groep heren. Daarnaast verzint hij met het bestuur nieuwe activiteiten. Ze vormen samen een heel creatief ondernemend team. Super leuk was bijvoorbeeld de Turnnacht en sinds kort kent men ook Walking Football in Almen. 'Voetbal voor mannen op leeftijd' met speciale spelregels: je mag alleen lopen en er is geen keeper. "Het geeft een kick als mensen plezier beleven aan wat jij bedacht en georganiseerd hebt".

Gerrit is nu 8 jaar 'met de VUT' en heeft tijd genoeg hiervoor. "Met werken in de tuin ben je ook een keertje klaar, niet waar?" Sinds 2004 vaart de Berkelzomp in Almen. Hij is vanaf de start schipper op de Fute. De Fute is een kleine replica van de oorspronkelijke zomp die vroeger gebruikt werd voor goederenvervoer over het water. Je kunt van april tot en met september dagelijks om 14.00 uur meevaren in de zomp; met een groep kun je ook een arrangementje boeken op een ander tijdstip. De eerste jaren voeren alle schippers zonder vaarbewijs, "ging prima hoor op de Berkel", maar sinds 2 jaar moeten alle schippers een vaarbewijs hebben. "Dat was even stampen voor het examen en daarna snel weer vergeten, grapje."

Een behaald examen is in elk geval steeds weer een mooi moment om met de schippers samen te vieren. Daar hoort, als in de echte vaart, een neutje bij. Men vaart altijd met twee schippers waarbij de één vaart en de ander verhalen vertelt over de weerbarstige geschiedenis van de schippers, de zomp en Almen. Er varen altijd leuke gasten mee. Nu de Berkel sinds 2014 weer meandert, vraagt dit meer stuurmanskunst. Gerrit vindt het leuk om te varen maar ook om verhalen te vertellen. Zestien dagen per jaar staat hij ingeroosterd net als zijn twintig collegaschippers, waaronder ook drie dames. Ze knappen in maart samen de zomp op en evalueren dit eens per jaar met een gezellig etentje. "Het is heerlijk om 's ochtends in het zonnetje op de Berkel te varen. Doordat de oevers laag zijn kun je ver weg kijken en zie je de mooiste weide- en watervogels. Er is altijd wat te beleven op het water."

Meer berichten