Gemeente/ politiek

Uitkomsten Lochem Spreekt over woonwensen

Lochem - In december 2018 zijn via het inwonerpanel Lochem Spreekt de woonwensen van de inwoners van gemeente Lochem onderzocht. 57 procent van de 1277 deelnemers aan het inwonerpanel Lochem Spreekt vulde de vragenlijst in. Die hoge respons laat zien dat de panelleden een grote betrokkenheid bij het onderwerp voelden. Deelnemers wonen vooral in gemeente Lochem vanwege de natuur, omgeving en rust, omdat ze er geboren en getogen zijn of vanwege werk of werk van partner.

Van de deelnemers is 27 procent in de afgelopen 5 jaar verhuisd. 15 procent van de deelnemers wil binnen 5 jaar verhuizen. Deelnemers die willen verhuizen zoeken vooral een vrijstaande woning (51 procent), een 2-onder-1 kap woning (31 procent) of een hoekwoning (26 procent). Een beperkt deel van de deelnemers dat wil verhuizen zoekt een huurwoning (15 procent). Het gaat dan vooral om sociale huurwoningen met een huur tot € 720 per maand. De meeste deelnemers die een koopwoning zoeken, zoeken een woning tussen de € 275.000 en € 350.000. De meeste deelnemers met een verhuiswens willen in de gemeente Lochem blijven wonen.

Energieverbruik speelt een beperkte rol bij keuze voor woning
Van de deelnemers heeft een ruime meerderheid (65%) aangegeven dat ze let op het energieverbruik van de woning, maar dat bepaalt niet de keuze voor een woning. Voor een klein deel van de deelnemers bepaalt het energieverbruik de keuze wel (16%). Het aandeel deelnemers voor wie het niet bepalend is, is iets groter. 30% van de deelnemers is van plan om de komende 5 jaar aanpassingen te doen aan de woning voor energie besparen en/of opwekken. 52% van deze deelnemers wil de komende 5 jaar zonnepanelen aanschaffen.

Zaken die men ervan weerhoudt om te verhuizen
Een kleine meerderheid van de deelnemers geeft aan dat er geen zaken zijn die hen ervan weerhouden om te verhuizen. Belangrijkste redenen die deelnemers daarvan wel zouden weerhouden zijn het ontbreken van een passend aanbod, niet willen vertrekken uit de sociale omgeving, de wens om in de huidige woning te blijven tot het echt niet meer gaat, de wens om liever de eigen woning geschikt te maken en de te lage kwaliteit van het woningaanbod.

Wat gebeurt er met de resultaten?
De gemeente gebruikt de resultaten voor het opstellen van visies op het gebied van wonen per kern. Deze visies gaan in op de behoefte aan nieuwe woningen. Het gaat dan om locaties, aantallen, soorten woningen en prijsklassen. Ze worden in overleg met de kernen gemaakt. Voor 2019 staan in ieder geval Almen en Gorssel op het programma. Mogelijk komt ook Laren dit jaar aan bod.

Meedoen aan Lochem Spreekt?
Iedereen vanaf 16 jaar die in onze gemeente woont, werkt of onderneemt, kan meedoen. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter! Aanmelden kan via www.lochemspreekt.nl, aanmelden is gratis. Aanmelders ontvangen een e-mail zodra een onderzoek start. Meedoen op papier kan ook. Moventem, het onderzoek- en adviesbureau dat het panel beheert, stuurt dan de vragenlijst en de uitkomsten van ieder onderzoek op. Moventem is bereikbaar via (0575) 760 227.

Meer berichten