Nico Meerburg is oud-burgemeester Gorssel. "Het is goed je van tijd tot tijd af te vragen: Wat kan ik voor een ander c.q onze maatschappij betekenen?"
Nico Meerburg is oud-burgemeester Gorssel. "Het is goed je van tijd tot tijd af te vragen: Wat kan ik voor een ander c.q onze maatschappij betekenen?" (Foto: Picasa)
De Vrijwilliger Centraal

'Vrijwilliger ben je niet vrijblijvend'

Nico Meerburg oogt ontspannen als hij over de activiteiten praat die hij als vrijwilliger in allerlei commissies vervult. De oud-burgemeester van Gorssel somt moeiteloos de voordelen van het vrijwilligerswerk op: "Niet alleen beleef ik er ontzettend veel plezier aan, maar doordat het mij naast veel contacten zelfs vriendschappen heeft opgeleverd, heeft het mijn leven verrijkt".

Door Roel Hendriks

Om er meteen waarschuwend aan toe te voegen: "Maar vergis je niet. Vrijwilligerswerk is niet de weg van de minste weerstand en niet vrijblijvend. Je kunt en moet er op afgerekend worden, je bent verantwoordelijk voor wat je doet."

Volgens Meerburg telt het resultaat. "Als je wat beoogt en het doel wordt bereikt, dan kan je dag niet meer stuk".

Hij neemt als voorbeeld de perikelen rond de herinrichting van de protestantse kerk in Gorssel. "In Epse liep het als een trein, in Gorssel leidde het voornemen tot discussie. Dat het uiteindelijke resultaat zowel binnen de kerkelijke als de dorpsgemeenschap positief functioneert, geeft iedereen die zich hier als vrijwilliger voor heeft ingezet, veel voldoening," aldus Meerburg. Het vrijwilligerswerk kreeg de inwoner van Gorssel met de paplepel ingegoten: "Van huis uit heb ik meegekregen dat je wat moet doen voor de maatschappij. Mijn vader was lid van de vrijwillige brandweer in ons dorp in de Alblasserwaard. Als er brand was, hielp moeder bij het aantrekken van de speciale kleding en zette ik de fiets al vast klaar".

Nog steeds laat Meerburg zich leiden door de voortrekkersrol van zijn ouders. "Het is goed je van tijd tot tijd af te vragen: Wat kan ik voor een ander c.q onze maatschappij betekenen?", noemt hij als treffend voorbeeld.

Meerburg schetst het belang van vrijwilligerswerk. "Zonder vrijwilligers zou de maatschappij niet kunnen draaien", is zijn overtuiging. Omdat veel verenigingen moeite hebben om bestuursleden te vinden, pleit Meerburg ervoor om meer samen te werken. "Waarom zou deskundigheid op allerlei gebied niet bij verschillende verenigingen ingezet kunnen worden?"

Als voorbeelden noemt hij deskundigheden op gebieden als administratie, financiën, aansprakelijkheid, verzekeringen, privacy en statuten. Ook ziet hij een rol als vrijwilliger weggelegd voor veel jongeren. "Vooral op praktisch gebied, zoals het geven van trainingen aan jeugdleden, kunnen zij voor een vereniging goed inzetbaar zijn. "Ik was 17 toen ik als vrijwillig bibliothecaris van een kerkelijke jeugdorganisatie met het vrijwilligerswerk in aanraking kwam en ik heb er geen moment spijt van gehad".

Meer berichten