Kledingcoach Karin Karstens, Josje Krabbenborg, Anke Mekking en Hendrikje Markerink.
Kledingcoach Karin Karstens, Josje Krabbenborg, Anke Mekking en Hendrikje Markerink. (Foto: )

Kankerpatiënten in de watten gelegd

Beautyday Lochem liet zondag 7 april vrouwen met kanker weer stralen. "Er zitten vrouwen tussen zonder toekomstperspectief en als ze dan toch met een lach op hun gezicht weggaan, daar doen we het voor," zeggen Anke Mekking en Josje Krabbenborg vanuit de organisatie.

Door Gerreke van den Bosch

Almen - Wat ruim 12 jaar geleden als een gedachte begon, is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement. Gedragen door vrijwilligers, ondernemers en sponsoren uit Lochem en omstreken, krijgen 30 vrouwen die 'geraakt' zijn door kanker een verwendag aangeboden. De dag is professioneel en met zorg opgezet.

Hotel Ehzerwold

"We zitten nu voor het tweede jaar in Hotel Ehzerwold in Almen en dat bevalt ons heel goed. We hebben de hele bovenetage tot onze beschikking. Hier worden onze gasten verwend door pedicures, manicures, kapsters, schoonheidsspecialisten, massages en kunnen zij ook genieten van lekker eten en muziek. Creatief bezig zijn kan ook. Ik hoorde vandaag een vrouw zeggen: 'Ik doe vandaag allemaal dingen die ik normaal gesproken nooit doe. Ik ga dit later allemaal uitproberen.' We doen er alles aan om de dames een mooie dag te bezorgen waarop ze niet over de ziekte praten. Het is bedoeld als een moment om positieve aandacht aan het lichaam te geven", zegt Anke.
Josje vult aan: "In het ziekenhuis is het niet zo leuk als ze aan je lijf zitten maar hier wel. Wij willen onze gasten een hart onder de riem steken, aandacht geven, even laten vergeten, laten genieten en alle narigheid verzachten, om er daarna weer wat beter tegenaan te kunnen."

Muurbloem

Zowel Josje als Anke is ervaringsdeskundige. "Door onze ziekte kunnen we allebei niet terug in het arbeidsproces en het geeft ons veel voldoening om deze dag te organiseren. We vinden het fijn om iets voor een ander te doen. Als je niet in het reguliere arbeidsproces kunt functioneren moet je nieuwe wegen bewandelen om je leven invulling te geven en om sociale contacten te onderhouden. Als je dit niet doet, word je een muurbloem."
De dames blazen even uit en zijn duidelijk 'aan de lat'. "We beginnen na de zomervakantie al met het zoeken van sponsoren. Die hebben we financieel en in natura: van de koffie tot de goodybag. Om 16.00 uur is de laatste behandeling en dan sluiten we af. Iedereen ontvangt een goodybag en alle dames mogen naar de schoonheidsspecialiste, visagiste of kapper. Daarna wordt er als herinnering een prachtige portretfoto gemaakt."

Liefde

Ruim 300 vrouwen mochten inmiddels de 'warme' handen ervaren. Ieder jaar komen er andere gasten. Het programma heeft een goede basis en er is altijd ruimte voor nieuwe impulsen. Nieuw dit jaar is meditatie en kleur- en stijladvies. Hendrikje Markerink geeft een aantal meditatielessen. "Ik had vier groepen en ik heb een geleide meditatie gedaan van drie kwartier. Ik vind het voor herhaling vatbaar. Bijzonder was dat de vrouwen een thema met elkaar delen. Centraal stond: Liefde en liefde voor jezelf."
De liefde is overal goed voelbaar in de manier waarop er met elkaar wordt omgegaan en de uitstraling van het evenement. "Soms zijn er tranen. Er liep vandaag ook een dame op de gang die zei: 'Het is zo mooi, dit had ik nooit verwacht.' Wij zijn zo blij met alle steun die wij krijgen van onze sponsoren en natuurlijk de vrijwilligers. Ook de medewerkers van Landgoed Ehzerwold zijn heel gastvrij en staan steeds voor ons klaar. Zelfs de keukenbrigade werkt mee: zij verwerken alle producten die wij aanleveren in een heerlijke lunch. Iedereen leeft mee en wil graag een steentje bijdragen. Elk jaar opnieuw en dat is bijzonder. We hebben officieel veertig vrijwilligers en een dozijn helpende handen."

Werving

De gasten voor de Beautydag komen via de huisartsen. Anke: "In januari informeren we bij de artsen al of er interesse is en wie er in aanmerking zou kunnen komen. Het gaat om vrouwen met kanker in de gemeente Lochem. De gemiddelde leeftijd door de jaren heen, ligt rond de 40 jaar. De oudste is 80. Het gaat om allerlei verschillende vormen van kanker."
De organisatoren denken minstens twee weken nodig te hebben om bij te komen. ,,Het was een druk weekend. Op zaterdag zijn we hier al de hele dag bezig geweest met het slepen van stoelen en tafels en om alles aan te kleden."

beautydaylochem.nl

Meer berichten