Voor de (d)raad ermee!

GL: Betaalbare energiemaatregelen

Veel mensen hebben vragen over energiemaatregelen.

Moeten we nu al van het gas af?

Nieuwe woningen worden gasloos gebouwd, maar bestaande woningen zullen voorlopig een gasaansluiting houden. Minder CO2 uitstoten kan al wel, soms tot wel 75%. Bijvoorbeeld bij een geïsoleerde tussenwoning met twee kleine warmtepompen en twaalf zonnepanelen. De warmtepompen verwarmen het water voor de CV voor.


Kan ik dat wel betalen? Deze investering kunt u in 10 tot 15 jaar terugverdienen. Je bespaart op energiekosten en door subsidies op warmtepompen en BTW-teruggave bij zonnepanelen druk je de kosten. Voor deze investering is het mogelijk een duurzaamheidslening af te sluiten tegen 1,6%.


Warmtepompen zijn toch lawaaiig en groot? Thermodynamische warmtepompen werken met platen op het dak of tegen de muur. Deze zijn geruisloos.
Is het voor bedrijven rendabel om te investeren in duurzaamheid? Zij betalen minder voor elektriciteit en verdienen dat niet terug.

Burgers betalen gemiddeld 25% meer voor elektriciteit dan bedrijven. GroenLinks wil af van dat voordeel. Maar zelfs met deze korting is investeren in zonnepanelen en warmtepompen rendabel. Voor bedrijven bestaan speciale subsidies en belastingvoordelen.

Meer berichten