Esther Wissink en Henry Oost speuren de boeisels af op zoek naar insecten. (Foto: Arjen Dieperink)
Esther Wissink en Henry Oost speuren de boeisels af op zoek naar insecten. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Insectentellers Esther en Henry

Afgelopen weekend stond onder meer in het teken van de nationale bijentelling. Gewapend met pen en een folder waar diverse bijen, hommels, zweefvliegen en wespen op staan afgebeeld kon het turven beginnen. In Lochem hebben er vorig jaar slechts vijf personen aan meegedaan.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Het was voor Esther Wissink en haar levenspartner Henry Oost een doorn in het oog dat vorig jaar zo weinig inwoners van hun gemeente hebben meegedaan aan de nationale bijentelling, georganiseerd door het IVN, LandschappenNL, Naturalis en Natuur & Milieu.

De velden zijn geel

Zelf hebben Esther en Henry een filmpje gemaakt en deze op hun Facebookpagina gezet waarin ze iedereen opriepen om met de bijentelling mee te doen. "Het is schrikbarend hoe hard het insectenbestand terugloopt. Ik heb mij erin verdiept en het stemt mij verdrietig. Wandelend buitenaf zie je velden die zijn kapotgespoten door het goedje Roundup. De velden zijn geel en alles wat er in de grond zit aan insecten is tevens kapot." De felle ogen van Esther Wissink spreken voor zich, terwijl ze haar standpunt verduidelijkt. Henry Oost vult haar aan: "Van mijn werk heb ik een cursus moeten volgen bij het IVN. Daar lieten ze een afbeelding zien van al ons eten dat door bestuiving tot stand komt. Daarna kreeg je de afbeelding te zien wat erover bleef als er geen bestuiving meer mogelijk is omdat de insecten er niet meer zijn. Je schrikt van het resultaat. Zo'n 80 procent van het eten dat van bestuiving afhankelijk is van bijen is dan weg."

Steeds minder bijen

In Nederland kent men tegenwoordig nog 258 verschillende bijensoorten. Zo'n 34 soorten bijen zijn verdwenen en 50 procent van de bijsoorten worden bedreigd. Van de tien, in 2018, meest gespotte bijen in Nederland stond de honingbij op de eerste plek, gevolgd door de tuinhommel en als derde de aardhommel of veldhommel. Het slechts scoorden het vosje en de bijvlieg.

Esther is ondertussen druk met haar Henry tussen de mahonia's aan het tellen. Het gele boeisel trekt enkele hommels aan. "Het is van groot belang dat je in je eigen tuin een verscheidenheid aan bloemen hebt. Bepaalde soorten insecten hebben een relatie met een bepaalde bloem. Niet alles bloeit in één keer. Straks zijn bijvoorbeeld deze mahonia's uitgebloeid en moeten weer andere struiken, planten in bloei zijn. Indien je weinig insecten in je tuin telt, zegt het wat over de inrichting van je tuin", aldus Henry. Hierop vult Esther aan: "Een hommel vliegt maar een paar honderd meter van het nest, bijen leggen gerust twee kilometer af en hebben een groter leefgebied. Je kunt je wel voorstellen dat er bepaalde gebieden zullen zijn waar de hommel niet meer voorkomt. Ik vind derhalve de telling van groot belang om inzicht te krijgen in het insectenbestand en dat wij allen maatregelen gaan nemen om het bestand weer omhoog te krijgen. Ook in belang voor onze voedselvoorziening."

Meer berichten