Nico van Kan in zijn beeldentuin bij één van zijn beelden. (Foto: Arjen Dieperink)
Nico van Kan in zijn beeldentuin bij één van zijn beelden. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Afrikaanse kunst in Harfsen

Menigeen rijdt er regelmatig langs. In het centrum van Harfsen is de Galerie Afrikan gevestigd. De naam is een samensmelting van de eigenaar Nico van Kan en het continent Afrika. Stenen beelden vanuit Zimbabwe sieren de voortuin. Ook staat er menig kunstwerk die Van Kan zelf heeft gemaakt.

Door Arjen Dieperink

HARFSEN - Het weer doet winters aan terwijl ik aan de Lochemseweg 145 aanbelde. Een korte tijd later word ik vanaf de zijkant van het huis begroet door Nico van Kan. Zijn tongval verraadt dat hij niet uit deze streek, noch uit Afrika komt. Nico is een geboren en getogen Limburger die zich in de loop der tijd door samenloop van omstandigheden zich in Harfsen heeft gevestigd.

Wij lopen het erf verder op, hij wijst naar een grote bak vol verschillende stenen. "Deze heb ikzelf bij elkaar gezocht in een open mijn in Zimbabwe. Om de mijn te kunnen bezoeken moest zelf iemand voor onze auto lopen om te voorkomen dat de banden lek konden worden gestoken door stronken of scherpe stenen. Deze stenen zijn bijzonder, je hebt verschillende kleuren in de steen en het is zeer goed te bewerken. Uiteindelijk zijn alle stenen in een kleine zeecontainer deze kant opgekomen en worden ze door mij maar ook door mijn cursisten gebruikt."

Nico gebruikt verschillende soorten stenen. Voor de beginnelingen adviseert hij Serpetijn omdat deze gemakkelijk is te bewerken. Anders is het met Springstone waarvan na zo'n drie keer tikken een stuk eraf springt." Als je met steen gaat werken dien je geduld en tijd te hebben. Zelfs veel geduld. Ik kom wel eens personen tegen die wensen een kunstwerk in een paar dagen te maken. Dat kan wel als het zeer klein is. Maar dan nog heb je veel tijd en geduld nodig." Door ontwikkelingswerk kwam Nico van Kan in Afrika waar hij open stond voor de cultuur. Met warmte in zijn stem spreekt hij met liefde over de inwoners van Zimbabwe. Behalve van Afrikaanse kunst is Van Kan ook liefhebber van de vaastrommel uit West-Afrika, de djembé. Op scholen, onder meer de Meester Propschool, geeft hij regelmatig muziekles. De djembé produceert een geluid dat kilometers verderop nog te horen is en werden vroeger gebruikt voor communicatie tussen dorpen. Bleef de prangende vraag over hoe een voormalig Limburger met liefde voor Afrikaanse kunst en muziek in Harfsen is beland. Nico van Kan kijkt met stralende ogen mij aan: "Ach dat is heel simpel. Door mijn studie aan de Internationale Landbouwschool in Deventer was ik daar gaan wonen. Veel later kreeg ik een baan in Lochem en fietste iedere dag door Harfsen naar mijn werk tot dit huis te koop was. Vind het hier een mooie omgeving om te wonen. In mei bestaat mijn Galerie 20 jaar. "Galerie Afrikan is tijdens de kunstroute Lochem, 20 tot en met 22 april, van 12.00 tot 17.00 uur te bezoeken.

Info: www.afrikan.nl

Meer berichten