Carla werkt met liefde aan haar passie: bruidsjurken maken.
Carla werkt met liefde aan haar passie: bruidsjurken maken. (Foto: )

Carla Pannen maakt bruidsjurken voor 'The Passion'

Couturier Carla Pannen uit Eefde ontwerpt dit jaar weer de bruidsjurk van Maria voor The Passion. Niet één keer maar drie keer moet zij aan de slag met naald en draad. Voor het eerst is er namelijk ook 'The Passion in Concert' op zaterdag 20 april.

Gerreke van den Bosch

Eefde – Carla maakt voor de achtste keer de bruidsjurk. ,,Het is allemaal negen jaar geleden begonnen. Het eerste jaar heb ik de jurk niet gemaakt maar ben ingestapt bij de tweede editie. Ik werd benaderd door een kennis die als stylist de aankleding verzorgde. Ze wilden graag een op maat gesneden jurk. Het mocht niet te bloot maar het moest er wel mooi uitzien en overtuigen als Maria. Het sloeg in', merkte Pannen die nu zelfs voor drie modellen een jurk moet maken. Er is veel samenspraak met het stylistenbureau over het ontwerp. Ik heb absoluut niet de vrije hand. Het moet bij Maria passen. Je moet ook heel erg kijken wat past bij iemands figuur', aldus de couturier.
De Maria die donderdag 18 april de show gaat stelen met Carla's creatie is Edsilia Rombley. Simone Kleinsma en Berget Lewis zijn de andere twee Maria's. Zij beklimmen zaterdag de bühne in Ahoy met een cast van favoriete artiesten. Het wordt een compilatie van de afgelopen acht edities", weet de couturier.
Voor Carla Pannen is het een bijzonder jaar want het is ook haar 30- jarig jubileum. ,,Ik wilde als kind niets liever dan leuke kleren maken. Ik heb het naaien van mijn moeder geleerd. Ze was coupeuse. Als zij bezig was, zat ik naast haar en deed haar na. Toen ik achttien was zeiden mijn ouders: ga maar een echt vak leren. Ik wilde de opleiding aan de kunstacademie richting mode doen maar dat viel niet in goede smaak. Hun reactie was: wat kun je daar nu mee? Ik was heel volgzaam in die periode dus ben ik de Pedagogische Academie gaan doen. Ik stond een aantal jaren voor de klas met als specialisatie textile werkvormen."

I-cuidado

Carla zag zichzelf niet voor de rest van haar leven in de rol van onderwijzeres en pakte haar biezen. ,,Ik wist niet wat ik nu echt wilde en heb een jaar lang rondgereisd waarbij ik allerlei klussen aannam. Toen ik naar Nederland terugkwam, besloot ik alsnog mijn hart te volgen en de Kunstacademie te doen. Ik ging in Utrecht wonen en volgde de deeltijdopleiding. Dat was vier avonden in de week naar school. Overdag stond ik voor de klas in Amsterdam. In 1991 opende ik in Utrecht samen met mijn man een winkel onder de naam: I-cuidado. Het ging met ups en downs maar we hadden het heel druk. Op een bepaald moment hadden we zelfs tien man personeel in dienst. Ik maakte zowel bruidskleding als gewone kleding. De bruidskleding maakte ik zelf, de rest kocht ik in. In 1996 werd mijn dochter geboren met een autistische stoornis en een verstandelijke beperking. Het werd mij allemaal te druk en in 2001 verhuisden we naar Woudenberg. Ik startte achter het huis mijn eigen atelier en had een bloeiende klantenkring. Personeel had ik niet want als je die hebt, ben je eigenlijk een manager. Ik was blij dat ik alles weer in eigen hand had van begin tot einde. Ik vind het mooi om iemand te zien groeien. Ik kan iedereen mooier maken dan ze al zijn. Je kunt heel sturend zijn. Als een forse vrouw binnenkomt die graag een strakke strapless jurk wil, praat ik dat uit haar hoofd. Het is belangrijk dat de bruid er goed uitziet. De blik moet naar de bruid gaan en het totaal plaatje moet kloppen. De indruk moet verpletterend zijn maar de bruid moet daarbij wel zichzelf blijven. Dat betekent veel weglaten en kiezen. Ik laat de mogelijkheden zien. Het blijft natuurlijk de jurk van de bruid. Eén van de leuke dingen van mijn vak is het beste alternatief aanreiken. Het is altijd een beetje zoeken. Ik weet wat iemand staat en ik houd heel erg rekening met wat iemand wil. Ik zal nooit op bepaalde vlakken mijn zin doortrekken."

Exclusieve stoffen

Carla maakt haar bruidsjurken van exclusieve stoffen uit Nederland en het buitenland. Ik heb een paar adresjes in Brussel en Parijs. Daar koop ik topmerken in. Bij importeurs ben ik heel voorzichtig wat ik koop want ik wil met mijn kant exclusief zijn. Ik bewerk het soms met speciale couture technieken."
In een apart vertrek heeft Carla haar pronkstukken verzameld. ,,Ik heb veel voorbeeldjurken. Ik gebruik de pasmodellen om te kijken wat iemand mooi vindt en wat goed staat. Dat vind ik de beste volgorde. Het eerste wat ik aan een bruid vraag is: hoe wil je er uitzien?"

https://carlacouture.nl/

Meer berichten