De bestuursleden, v.l.n.r. Dennis Driessen, Yvonne en Berry Swartoff. (Foto: Arjen Dieperink)
De bestuursleden, v.l.n.r. Dennis Driessen, Yvonne en Berry Swartoff. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Veel belangstelling voor oorlogsmuseum

Vorige week woensdag was het nog een drukte van belang. De inrichting van het eerste Lochemse oorlogsmuseum was in volle gang. Veel moest nog gebeuren. De officiële opening wenst men met veteranen te doen. Van het regiment van 150 man die Lochem bevrijdde leven er nog 4 man van.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Het waren voor de vrijwilligers van het Oorlogsmuseum Lochem hectische dagen. Vanaf zaterdag is Lochem een museum rijker. Het oorlogsmuseum is gevestigd in de Walderstraat.

Het is een lang gekoesterde droom van Berry Swarthoff. Zo'n veertig jaar geleden begon hij met het aanleggen van zijn enorme collectie aan diverse goederen over de Tweede Wereldoorlog. Zijn verzameling is langzamerhand uitgegroeid tot een museumomvang met uniformen, foto's, documenten en andere zaken. Alles is keurig opgesteld in de kelder van zijn museum. Een langgekoesterde wens om de verzameling toegankelijk te maken voor andere belangstellenden is sinds kort mogelijk.

De Stichting Lochem liberation Museum werd in het leven geroepen. De Stichting bestaat uit Berry en Yvonnen Swarthoff, respectievelijk voorzitter en secretaris, en Dennis Driessen (penningmeester) Fondsen en particulieren werden benaderd voor bijdragen. "Ik zag de collectie van Berry in de kelder regelmatig en dacht daar moet iets mee gebeuren. Toen het idee kwam om het museum in leven te roepen heb ik mij direct aangesloten," aldus Dennis Driessen.

Pre-opening

Afgelopen zaterdag vond de pre-opening plaats en zondag was het museum vanaf 11.00 tot 16.00 uur open. Maar na 17.00 uur liepen er nog vele belangstellenden naar binnen. Yvonne Swarthoff was zeer enthousiast: "Zo'n honderd personen hebben wij mogen verwelkomen. Het museum slaat, in oorlogstermen te spreken, in als een bom. Wij hopen aan menige educatie en informatie te geven over de verschrikkelijke tijd die onze stad en de rest van de wereld ten deel viel .Scholen worden benaderd, er is in het museum een beamer waar men klassikaal informatie kan verstrekken. Een film van de intocht van de Duitse troepen op 10 mei 1940 op de Nieuwstad in Lochem wordt er dan getoond. Wij hebben zondag het zo druk gehad dat ik Berry wel vijf keer heb gezegd dat er koffie voor hem klaar stond en alle vijf keren heb ik de koffie weer mogen weggooien daar hij de bezoekers ter woord stond."

Zo'n vijf vrijwilligers steunen het museum. De officiële opening zal volgend jaar bij het feit dat men 75 jaar bevrijd is worden gedaan door enkele veteranen. Financiële steun hebben ze ook van particuliere bijdragen en in het bijzonder van Fonds 1819 mogen ontvangen. Het Liberation Museum Lochem is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur geopend. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage is van harte welkom. Ook kan men donateur worden door een bijdrage te storten op de Regiobank NL39RBRB077812289. Info: www.lochemsoorlogsmuseum.nl

Meer berichten