Thomas Baur, met links achter loader en rechts de cassettedecks. (Foto: Arjen Dieperink)
Thomas Baur, met links achter loader en rechts de cassettedecks. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Cassettebandjes heroveren de markt

Ontwikkeld in 1958 met de doorbraak in 1963 werd de cassette een groot succes. In eerste instantie voor het afspelen van muziek en later ook voor het opnemen. Door de komst van de compact disc verdween de cassette uit het beeld. Maar nu zijn cassettebandjes hard bezig terug te komen.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Aan de Leichelweg in Lochem de Bandjesfabriek gevestigd. Zou men in eerste instantie denken dat er banden voor vervoersmiddelen worden gemaakt, dan komt men bedrogen uit. De Bandjesfabriek maakt cassettebandjes en is de enige fabriek in de Benelux die het nog produceert. Uitsluitend het reclamebord 'Bandjesfabriek' vestigt de aandacht op het pand. Bij binnenkomst zitten enkele personen aan tafel te eten, "Sorry dat we nog eten, wij hadden net nog een klant, en het liep even uit," is de reactie van Thomas Baur (37) terwijl hij snel zijn boterham smeerde en van beleg voorzag. "Ik heb een voorliefde voor dingen uit het verleden en ben tegen de wegwerpmaatschappij. Van kinds af aan ben ik geïnteresseerd in de techniek en heb eigenlijk van mijn hobby mijn beroep gemaakt." Terwijl hij een hap van zijn brood neemt, vervolgt hij: "Ik ben in Utrecht geboren en van mijn vijfde tot mijn vijfentwintigste opgegroeid in Maastricht, derhalve heb ik een andere tongval. Mijn vrouw (Lotte Baur - van het Klooster) heeft in een gedeelte van dit pand een eigen zaak onder de naam Yla Lifestyle. Zij komt uit Lochem, daarom zijn wij in Lochem komen wonen." Ondertussen serveert hij een glas water. "Wij zijn de enige fabriek in de Benelux die cassettebandjes produceert. Volgens mij is er nog één in Duitsland en een paar in Engeland die ook cassettebandjes produceren, kom maar mee dan kun je het zien".

Wij begeven ons in een ruimte van waar 45 cassettedecks staan opgesteld. "De cassettedecks zijn wel zeer gevoelig, je dient ze regelmatig handmatig schoon te maken. Een schoonmaakcassette zoals deze vroeger werd gebruikt is niet goed genoeg. Indien wij de muziek op de cassettebandjes hebben gezet, plakken wij er handmatig de sticker erop. Het is tamelijk arbeidsintensief werk. Het zal straks als ik het helemaal voor elkaar heb anders worden."

Ondertussen loopt Thomas Baur naar een groot apparaat. "Dit is de loader, gekocht in India. Met dit apparaat kan ik veel sneller en beter de cassettes direct inspoelen met vooraf opgenomen muziek. Dit werkt snel en geeft kwaliteit."

Op de vraag waarom de cassettebandjes weer op de markt komen, reageert Baur adequaat. "Mensen willen iets van vroeger terug zien. Veel fabrikanten en artiesten willen iets anders dan een ander uitbrengen, zich onderscheiden. De geluidskwaliteit van de cassettes zijn uitstekend."

Zodra de bandjesfabriek draait kan Thomas Baur in een andere ruimte verder met zijn tweede bedrijf, het repareren van oude platenspelers, cassetterecorders en andere geluidsdragers. Er is voor hem genoeg te doen.

Info: www.debandjesfabriek.nl /www.mfbfreaks.com

Meer berichten