Vlnr. Sebastiaan Beusink, Jasper de Winter,Daniëlle ten Have,Justin Markvoor en Roy  Haijtink. (Foto: Arjen Dieperink)
Vlnr. Sebastiaan Beusink, Jasper de Winter,Daniëlle ten Have,Justin Markvoor en Roy Haijtink. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Muziek maken zit in hun genen

Ze bestaan nog maar vijf jaar, maar hun muzikale ster staat al hoog aan de horizon. Binnenkort treden ze weer op in het dorp Laren, waar de gitarist Roy Haijtink vandaan komt. De andere vier bandleden komen uit de buurt van Laren. Wat maakt ze bijzonder om zo snel bekendheid te krijgen?

Door Arjen Dieperink

LAREN - Alle vijf bandleden zitten in de leeftijd van 19 tot en met 23 jaar. Zij hebben net alle afspraken rond met Gerrit Stegeman. Er komt een podium van 16 vierkante meter waar de bandleden zaterdag 18 mei om 21.00 uur hun muzikale kunnen ten gehore zullen brengen. Men treedt op in het kader van de maandelijkse terugkerende 'ouderwetse café-avonden'. Ouderwets zijn de jongere bandleden alles behalve. Woordvoerder van de ouderwetse café-avonden Hendrik Jan Wichers: "Wij willen deze jongeren een kans geven nog een groter publiek te trekken. De toegang van hun optreden is daarom gratis. Hoe meer zielen, hoe groter de vreugde. Eén van de bandleden is een buurjongen van mij, de lijntjes zijn dan kort om met hun in contact te treden.

Bandlid, gitarist, Justin Markvoort (20): "De band begon in 2014 toen enkele jongeren bij elkaar kwamen om te jammen (Samen improviserend musiceren) en muziek te maken met als voorbeeld de vele bands die wij kennen. De naam Greenlight komt van groen licht, oftewel altijd doorgaan en niet stoppen. Vol energie en overgave begeven wij altijd op het podium om er samen een spetterende optreden van te maken met alles erop en eraan. Wij spelen nummers van het genre classicrock tot dialectrock en de bekendste meezingers." Behalve Markvoort bestaat de band uit Daniëlle ten Have (zangeres), Jasper de Winter (drum, zang), Roy Haijtink (gitaar, zang) en Sebastiaan Beusink (basgitaar). Greenlight heeft ondertussen tientallen fans die met de band meereizen. Muziek maken zit in hun genen. Sebastian Beusink: "Ik begon eerst gitaar te spelen, vond uiteindelijk de basgitaar een mooier instrument, door autodidact heb ik het instrument beter leren bespelen." De band maakt geen eigen nummers. "Dat kost teveel tijd, covers die wij spelen kennen de meeste mensen wel," aldus één van de bandleden.

Daniëlle ten Have (19) is duidelijk niet iemand die zomaar van de straat is geplukt om te gaan zingen. Zij heeft de muzikale school in Arnhem gevolgd en kreeg tevens drie jaar lang zangles. Ten Have: "Wij treden gemiddeld twee keer per maand op, dat vraagt nog al wat daar wij er naast ook veel oefenen." Roy Haijtink is de buurjongen van Hendrik Jan Wichers: "Ik ben door tussenkomst van mijn zus die toen bij de zangeres van onze band in de klas zat benaderd en zit nu 18 maanden bij de band. Het is onwijs gezellig, wij leren veel en onze populariteit stijgt. Ik doe dit wel naast mijn werkzaamheden bij bouwbedrijf Meutstege " De andere bandleden zitten nog op school.

Meer berichten