Marleen Struik (links) droeg Erna Wondergem (trap) voor de nominantie De Albert Hogeveen Bokaal op. (Foto: Arjen Dieperink)
Marleen Struik (links) droeg Erna Wondergem (trap) voor de nominantie De Albert Hogeveen Bokaal op. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Nominatie voor Erna van Lovink

Ze komt zeer bescheiden over, mar voelt zich wel zeer vereerd dat zij is voorgedragen. Terwijl ze op het terras van Scholten naar haar geboortehuis - voormalige raadszaal, - kijkt, komt ze los. Erna Wondergem is genomineerd voor boekenverkoper van het jaar 2019 / 2020.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - "Tja, ik was zeer verrast toen ik bemerkte dat mijn collega Marleen Struik mij voor heeft gedragen voor de nominatie boekenverkoper van het jaar 2019/ 2020. Boeken zijn voor mij een passie. Ik schrijf erover op Facebook," aldus de genomineerde. Erna Wondergem (55) werkt in juli 32 jaar bij Boekhandel Lovink op de Markt in Lochem. Menige bezoeker kent de Lochemse met haar lange blonde haren die de geuzennaam Erna van Lovink meekreeg. Wondergem is geboren en getogen Lochemer. Haar vader was Piet Wondergem die vroeger een kapperszaak aan de Nieuwstad had. Na haar schoolopleiding begon ze eerst te werken bij de platenzaak Wok In.

Kort daarna solliciteerde ze bij Boekhandel Lovink. Erna: "Volgens mij waren er 80 sollicitanten, het was een moeilijke tijd om als jong persoon aan het werk te komen. Volgens mij was ik de eerste vrouw die bij boekhandel Lovink ging werken. Sommige mannen hadden er toen moeite mee om een erotisch tijdschrift bij mij af te rekenen, maar alles went. Ik lees veel boeken, van thriller, non-fictie, spiritualiteit en ook literatuur. Je maakt in de 32 jaar tijd leuke dingen mee. Zo heb ik Jean Pierre Rawie, Willem Wilmink en Adriaan van Dis in 1987 mogen ontmoeten en op de foto gezet. Veel later kwam ik tijdens de tuinbeurs in Angerlo (Landgoed Bingerden) de auteur van vele tuinboeken Penelope Hobhouse." Ondertussen in de winkel van Lovink sluit Marleen Struik aan, zij heeft Erna Wondergem opgegeven. Marleen: "Ik heb jou opgegeven," zegt ze met een glimlach op haar gezicht richting Wondergem. "Heb er een hele motivatie bij moeten schrijven. Maar de jury was blijkbaar overtuigd. En terecht. Na ruim 30 jaar mag het wel eens." Zelf werkt Struik vier en een half jaar bij Lovink.

De Stichting Elspeet reikt ieder jaar de Albert Hogeveen Bokaal uit, vernoemd naar de legendarische boekverkoper Albert Hogeveen. De bokaal is in het leven geroepen omdat het boekenvak net buiten de ambassadeurs van het boek valt. Het boekenvak wordt door de Stichting beschouwd als niet zo maar een vak. Om genomineerd te kunnen worden voor de lange lijst, deze bestaat uit 28 kandidaten verspreid over Nederland, dient men opiniërend te zijn, actief, spraakmakend, enthousiasmeren en vooral in het bezit van goede kennis van het boekenvak en van de boeken. Door online te gaan stemmen kunnen kandidaten zoals Erna Wondergem bij de eerste vijf, korte lijst, komen om uiteindelijk de nominatie in ontvangst te mogen nemen in Amsterdam.

Stemmen kan op: https://bit.ly/2Q8APex. "Ik ben zeer vereerd indien er velen op mij stemmen, word ik het, dan is het mooi. Anders is het een mooie opsteker voor onze boekhandel Lovink.", aldus Erna Wondergem.

Meer berichten