Imam Ahmet Ayan 'Wij zijn gastvrij, onze deur staat voor iedereen open". (Foto: Arjen Dieperink)
Imam Ahmet Ayan 'Wij zijn gastvrij, onze deur staat voor iedereen open". (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Selimiye moskee nodigt buurt uit

Het is de vastenmaand voor de moslims en staat bekend onder de naam Ramadan. Eén maand vasten, dit jaar van 6 mei tot en met 3 juni is één van de vijf zuilen die het Islamistisch geloof kent. In de stad Lochem komen de gelovigen bij elkaar in de Selimiye Moskee aan de Mauritsweg.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Bijna alle 358 Lochemers van Turkse afkomst wonen in de stad Lochem. Een zeer groot percentage is aangesloten bij de Selimiye Moskee, het gebouw staat al 19 jaar als het symbool voor het islamitisch geloof in Lochem.

In de moskee is de imam Ahmet Ayan (50) en de woordvoerster Ayse Boya (51) aanwezig. Ayese Boya: "Zoals algemeen bekend mag worden beschouwd, kennen wij als moslims het vasten onder de naam Ramadan. Dit jaar is het vastgesteld van 6 mei tot en met 3 juni. Een uur voordat het zonlicht over de horizon komt zetten dient men gegeten te hebben. Daarna moeten wij vasten tot de zon is ondergegaan. Iedere dag verschuift de tijd van het vasten naar gelang de zon opkomt en ondergaat. Wij gebruiken hiervoor tabellen."

Het geloof kent vijf zuilen: geloofsbelijdenis; rituele gebeden; geven van een aalmoes; pelgrimstocht naar Mekka en het vasten tijdens ramadan. Imam Ahmet Ayan: "Zwangere vrouwen, zieken en anderen voor wie het vasten een bedreiging vormt voor de gezondheid, o.a. suikerziekte, zijn niet verplicht om te vasten." Hierop vult Ayse Boya aan: "Mocht je een lange reis gaan maken dan behoef je evenzeer niet te vasten, wel wordt van je verwacht dat je op een later tijdstip het vasten in gaat halen, bijvoorbeeld tijdens de vakantie."

De directe buurt van de moskee heeft ondertussen een brief ontvangen waarin uitleg wordt gegeven over enkele extra activiteiten in en rondom de moskee. Als goede buur nodigt het bestuur, Imam, jongerenraad en de moslimgemeenschap de buurt uit om op 25 mei aan te schuiven bij de avondmaal. Alles draait om begrip en respect voor elkander. Boya: "Wij kennen ook de nacht van de beslissing, Lailat-u-l Qadr genaamd. Het is dan de zevenentwintigste en allerheiligste nacht van de islamitische vastenmaand, deze nacht vindt plaats op vrijdag de 31 mei, Tevens is het de openbaring van de Koran aan de profeet Mohammed, vrede zij met hem, wordt door ons de hele nacht door, tot de zon op komt, gezamenlijk gegeten en gebeden."

Op 4 juni, rond zes uur in de ochtend wordt gezamenlijk in de moskee, met bidden en de feestpreek de vastenmaand Ramadan afgesloten met het Ramadanfeest. Imam Ahmet Ayan woont vanaf 17 november in ons land, hem viel direct in Lochem iets op dat hij elders nog niet (vaak) heeft meegemaakt:"

De mensen zijn hier vriendelijk, vreedzaam en ontvangen je met een glimlach, daar wil ik de Lochemers hartelijk voor bedanken."

Info: www.lochemcami.nl

Meer berichten