Kinderen van de christelijke basisschool Bargweide begroeten een schaap van schaapsherder Nijkmap (rechts). (Foto: Arjen Dieperink)
Kinderen van de christelijke basisschool Bargweide begroeten een schaap van schaapsherder Nijkmap (rechts). (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Schapen begrazen bermen

Vorige week werd onder grote belangstelling van de kinderen van de christelijke basisschool Bargweide in Eefde de schapen verwelkomd die de begrazing van de Eefdese bermen zullen gaan doen. Ze vervangen het maaiwerk met machines. Bij uitstek een mooie klus voor schaapsherder Herbert Nijkamp.

Door Arjen Dieperink

EEFDE - Terwijl wethouder en Eefdenaar Henk van Zeijts met de directeur van Circulus-Berkel en enkele medewerkers bij het grasveldje naar de basisschool Bargweide in afwachting waren op de komst van de schapen, werd plotseling de rust verstoord. Zo'n veertig Poll Dorset- schapen holden de straat in en werden door de schaapsherder Herbert Nijkamp snel binnen de tijdelijke omheining van het grasveldje begeleid. Een korte tijd later mochten de kinderen van de Bargweide binnen de omheining kennis maken met de schapen. Een gelegenheid die men zich niet liet ontgaan. Schaapsherder Herbert Nijkamp: "Dit zijn veertig schapen. Met het uiteindelijke begrazen zal ik vijftig grazers inzetten."

Nijkamp heeft het bedrijf Schapenservice Hurby. De Eefdenaar is met schapen groot gebracht . "Ik kan er nu nog niet helemaal van leven en heb er naast een pakketbezorging. Wel wordt het inzetten van mijn schapen hoe langer hoe meer werk en ik hoop me uiteindelijk er volledig op te kunnen storten." Tussen mei en oktober zullen de schapen drie keer een 'graasronde' op de aangewezen locaties, zo'n 5 hectare, in Eefde houden. De gemeente Lochem is niet de eerste klant voor Nijkamp. Ook voor het Waterschap Rijn en IJssel worden zijn schapen ingezet. Vanaf 2013 biedt hij ze ook als 'natuurlijke grasmaaier' aan. Schapenservice Hurby is gevestigd in Eefde. Herbert Nijkamp: "Ik woon aan de rand van Eefde. Mijn schapen kan ik niet bij mijn huis houden. Daarom heb ik een schuur buitenaf gehuurd. Op loopafstand kan de kudde de locaties bereiken."

Op elke plek blijven ze circa 24 uur. Het gebied is afgezet met een tijdelijke afzetting voorzien van stroom, om honden buiten te houden en schapen binnen. Circulus-Berkel hoeft geen grasmaaiers meer in te zetten waar de schapen zijn geweest. Buiten het lawaai van het maaien en de CO2-uitstoot van de machines heeft de begrazing door schapen ook een ecologisch effect. Circulus-Berkel verwacht dat het één of twee seizoenen kan duren voordat zaden gaan ontkiemen. Zaden die onder meer door de schapen, in hun vacht of onder hun hoeven, zijn meegenomen.

Meer berichten