Zes koks proeven geven hun kundige en onpartijdige oordeel over de asperges.
Zes koks proeven geven hun kundige en onpartijdige oordeel over de asperges. (Foto: )

Achterhoekse asperge wint test

Hotel Hof van Gelre zorgde maandag 20 mei voor een primeur met haar 'Aspergeverkiezing'. Manager Arne Heitmeijer pakte het serieus aan en trommelde voor de proeverij zes koks bij elkaar van gerenommeerde regionale horecabedrijven. Zij mochten hun oordeel geven over zes gerechten met asperges uit vier regio's.

Door Gerreke van den Bosch

Lochem - Hiermee trekt Heitmeijer het evenement naar een landelijk niveau, ludiek en passend in de tijd van het jaar. "Middels zes verschillende gerechten wordt de asperge van het jaar 2019 gekozen. We hebben asperges uit Texel, Limburg, Salland en Barchem. Door de verschillende bereiding komt de asperge steeds op een andere manier tot zijn recht."
De koks dragen vandaag geen lange messen en zitten afwachtend aan hun tafel voor de proeverij. Chiel Dohmen van 'Bij Chiel in Zutphen' heeft al vaker in een proefpanel gezeten. "Ik zou het leuk vinden als de Achterhoekse asperge zou winnen maar voor mij zou het geen invloed hebben op de kaart die ik voer. Ik heb een samenwerkingsverband met een leverancier uit Vierakker, dat is dichter bij de deur."
De bordjes met de koninginnen der groente en hun nummertjes worden voorgeschoteld. Aan een belendende tafel wordt al geproefd door andere genodigden. "Mmmm, moeilijk kiezen. Een paar zijn wel héél erg lekker."

'Moj's Kieken'

Het is stil als de asperges aan de vuurproef worden onderworpen. Af en toe geblust met de Achterhoekse wijn 'Moj's Kieken'. Deze wordt ook gepromoot tijdens het Wijnfestival 2019 in de Gudula Kerk aan de Markt op zaterdag 26 oktober. Harry Mengerink van stichting Restauratie Grote Kerk Lochem vertelt enthousiast over de lokale wijnen die dit jaar het festival zullen ondersteunen. "Elk jaar hebben we wijnen uit een ander land en dit jaar voor het eerst uit Lochem. Moj's Kieken wit en rood is ook te koop bij Slijters, Supermarkten en Restaurants en vijftig cent gaat naar onze stichting."

Nek aan nek race

Als de laatste gerechten de tafel bedekken wordt al duidelijk dat het een nek aan nekrace zal gaat worden tussen de Texelse Asperge en haar Achterhoekse collega. Het is de asperge uit Barchem die met een koplengte wint. "Eén punt verschil maar," jubelt Arne die blij is dat de het lokale product tegen verwachting in als eerste eindigt. "Salland eindigde als derde en Limburg als laatste. Dat is opmerkelijk want dit staat wel bekend als het domein van de asperge. Het leuke aan de proeverij was dat je merkte dat de manier waarop de asperge bereid werd, mede bepalend was voor de keuze van de jury. De verschillende combinaties maakten leuke en spannende gerechten. Zondag 26 mei kunnen gasten de gekozen asperge bij ons komen proeven maar wel even van tevoren reserveren. Wat betreft de proeverij, die is zeker voor herhaling vatbaar, misschien dat we het volgend jaar nog meer aan gaan kleden", aldus manager Heitmeijer.

Meer berichten