Tonnie Tekelenburg, van geboorte af een pionier in hart en nieren. (Foto: Arjen Dieperink)
Tonnie Tekelenburg, van geboorte af een pionier in hart en nieren. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Tekelenburg, Lochemse energiepionier

Hij is bijna van zijn geboorte af pionier. Iemand die graag voor de troepen uitloopt. Openstaat voor innovatie. Dankbaar gebruik maakt van ' dwarsliggers ' die hem op het spoor houden. Sinds kort is hij voorgedragen voor plattelandspionier bij VPRO-Tegenlicht. Wij hebben het over Tonnie Tekelenburg.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Vijfenzeventig kandidaten deden mee met met de verkiezing van de plattelandspionier bij het programma Tegenlicht. Tonnie Tekelenburg is één van de kandidaten. De meeste mensen kennen hem tegenwoordig als de man van Lochem Energie. Een paar jaar geleden was hij 10 jaar lang gemeenteraadslid bij GroenLinks. Zoals Rinie Hindriks bij de kandidaatstelling van Tekelenburg beschreef: "Een gedreven mens die zich inzet voor mens en natuur. Zeer sociaal bewogen en daar heb ik veel respect voor." Fred ter Heide steekt ook de loftrompet uit: "Super gedreven om de energietransitie in Lochem op de kaart te zetten en daarnaast om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de elektrische (deel) auto." Een van de personen die ook respect voor hem heeft is Marian Schepens. Zij heeft hem voor de verkiezing opgegeven. Zij beschrijft Tekelenburg: "Hij kent iedereen. Hij verbindt iedereen. Hij is de man van de goal maar ook van de assist. Een pionier die blijft verrassen." Zelf is Tonnie Tekelenburg bescheiden. "Ik ben vereerd dat ik ben voorgedragen, maar voer zelf geen campagne, ben veel te druk met het volgende project van LochemEnergie, de Elektrip" . Tekelenburg pakt zijn smartphone en laat een app zien. "Ik ben graag met innovatie bezig. Was één van de eerste met een elektrische auto. Wij hebben ook de stresstest van het elektriciteitsnet in samenwerking met Aliander gedaan. Nu is er deze nieuwe app, ontwikkeld door TMF (overkoepelende energiecoöperaties). Hiermee doen wij een proef met 3 elektrische deelauto's. Vijftien personen doen met deze proef mee."

Tonnie toont de app waarin zichtbaar is waar de drie auto's staan. Tevens kan men door middel van de app de auto voor bepaalde tijd reserveren. Vanaf het moment van automatische toewijzing is op de tijdstip van gebruik de auto ook door de app te openen te sluiten. De hoeveelheid energie en de actieradius zijn ook zichtbaar. Afmelden gaat door de auto op bepaalde oplaatsstations neer te zetten. Onder meer op de hoek van de Koedijk/ Weidemolenlaan. "Ik ben zelfs zo ver gegaan dat ik nu mijn eigen elektrische auto van de hand heb gedaan. Mijn vrouw en ik gebruiken uitsluitend de leenauto. Milieu bewust. Wij hebben toch niet allemaal een eigen auto nodig. Een elektrische leenauto is veel beter, tevens betaal je er een klein bedrag voor, kijk maar op de app." Indien de proef van de app slaagt zal deze verder worden uitgebreid met andere elektrische auto's," aldus de kandidaat-plattelandspionier. Of hij de titel in de wacht mag slepen, maakt Tonnie Tekelenburg niets uit. Hij blijft in zijn hart voort pionieren.

www.lochemenergie.net/elektrip

Meer berichten