Feestelijke Havekedienst 2019

Feestelijke openluchtdienst

op landgoed 't Haveke

Eefde – Komende zondag 2 juni houden de gezamenlijke protestantse kerken in de voormalige gemeente Gorssel hun traditionele openluchtdienst op 't Haveke. Feest! is dit jaar het thema op het landgoed van de familie Von Wedel.

De keuze voor dat thema is niet geheel toevallig. Dominee Wilma Klein, de Almense voorganger van dienst, viert dit jaar haar zilveren ambtsjubileum en het orkest Juliana Almen blaast als jubilerende honderdtienjarige haar partij mee. Een projectkoor onder directie van Broer de Boer zet het geheel luister bij. De dienst begint om 10 uur.

Voorganger Wilma heeft er zin in. ,,We proberen er een fleurig geheel van te maken met muziek en dans, gezang en geknutsel, koffie en koek." Wel met de kanttekening erbij, dat ze deze openluchtdienst niet zozeer ziet als event maar als een doorgaand spoor van wekelijkse vieringen. Voor haar gaat het om het grotere verhaal dat 'meerzinnig verteld wil worden'.

Op 2 juni gaat haar verhaal over Ester, de beeldschone koningin ten tijde van Ahasveros, heerser over 127 gewesten van India tot de Nijl, ruim vierhonderd jaar voor Christus. In het bijbelboek Ester is te lezen hoe dit joodse meisje haar ten dode opgeschreven volk voor uitroeiing weet te behoeden, door toedoen van Mordechai, haar pleegvader. Diepe rouw verkeert in opperste vreugde. Ester gaat uit haar dak, samen met haar volksgenoten. Sindsdien vieren de joden elk jaar het Poerimfeest, twee dagen lang.

Op 't Haveke belooft het feest wat eerder af te lopen. Na de collecte (voor het goede doel OverwinMS) en het zingen van Wat zijn de goede vruchten mogen de bezoekers gezegend het veld ruimen. Mocht het weer een uitbundig buitengebeuren niet toelaten dan vindt de dienst plaats in de Eefdese Ontmoetingskerk.

Meer berichten