Tonny Kok bij een graf dat voor de Open Dag speciaal is gegraven. Foto: Arjen Dieperink
Tonny Kok bij een graf dat voor de Open Dag speciaal is gegraven. Foto: Arjen Dieperink (Foto: )

Begraafplaats houdt eerste open dag

Arjen Dieperink

Een Open Dag op de begraafplaatsen verwacht men niet zo snel. Afgelopen zaterdag vond onder grote belangstelling de Open Dag op de begraafplaatsen in Gorssel en Lochem plaats.

LOCHEM - In Lochem is Tonny Kok, namens de gemeente, de gastheer. Al vele jaren is de begraafplaats zijn werkterrein. 
De toegangspoort met de Latijnse spreuk ' Pax Ex Euntibus ', Vrede met hen die zijn heengegaan, staat helemaal open. Eenmaal door de poort gekomen staan er informatiestands.
Jessica Marsman, coördinator Monuta, verwelkomt de bezoekers.
Marsman: ,,Het is gelukkig mooi weer, dan komen de belangstellenden wel. Wij hadden geen idee hoeveel personen er zouden komen. Wij hebben van bakker Dick ten Broeke, deze sponsort ons, kaneelcake. Van de zestig stuks zijn er zo'n veertig opgegeten, dat geeft een indicatie van het aantal bezoekers. Wij geven informatie wat er bij een uitvaart komt kijken. Overwegend zijn de bezoekers vijftigplussers."

Levensverhalen
Iets verder staat Marleen Buitink, zij is fotografe uit Laren en maakt onder andere foto's van de uitvaart. ,,Ik maak de foto's desgewenst in kleur en zwart/wit. Het laatste spreekt meer emotie uit. Tijdens mijn werkzaamheden probeer ik zo onopvallend mogelijk mijn werk te doen, om net de eventuele glimlach op iemands gezicht die aan iets leuks over de overleden denkt, vast te leggen. Meestal krijg ik te horen dat men mij helemaal niet heeft opgemerkt. Dat vind ik een compliment."
Bij een informatietafel staan boekjes opgestapeld, één met de tekst 'Ik mis je in alle kleuren', auteur is Margreet Jansen. Zij is al jarenlang uitvaartspreker. Ook Erna Rouhof - Rouwhof is aanwezig. Op haar visitekaartje staat 'levensverhaler - uitvaartspreker' Erna Rouhof. ,,Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met het afscheid van een dierbare. Over ieder mens is een uniek verhaal over zijn leven te vertellen."

Begrafenis van een kind
Ondertussen is Tonny Kok opgespoord, hij was enkele bezoekers een rondleiding aan het geven. Tonny Kok was als kind al bezeten van begraafplaatsen. Op zijn vierentwintigste ging hij, eerst in Gorssel, werken op de begraafplaats. Kok: ,,Ik doe dit werk al negenendertig jaar. Het moeilijkste vind ik een begrafenis van een kind. Dat blijft bij mij lang hangen."
Al lopende komen wij bij een graf dat voor deze dag is gegraven. ,,Dit is een enkelgraf, 1,10 meter diep. Bij een twee persoonsgraf is het 1,80 meter diep. Voor het recht van een begraafplek betaalt men ongeveer € 8,33 per maand voor grafrecht van 20 jaar. Graven op deze begraafplaats voor 1995 hebben het eeuwige recht, Graven van 1995 tot 2005 hebben 30 jaar recht en graven na 2005 krijgen 20 jaar recht."
Een kettingstelsel met daarop een plank waar de kist op komt is duidelijk zichtbaar. Op de plank ligt een grafbloemstuk van Martin Wijnbergen, bloemist in Laren. Iets verder staat Willem Elbertsen van het bedrijf Elbertsen, gespecialiseerd in grafmonumenten. Elbertsen. ,,Tegenwoordig kunnen wij foto's van de overledenen op aluminium afdrukken. Deze blijven gegarandeerd 30 jaar goed."

Meer berichten