Truus Gersen, voorzitter van de Stichting Federatie Lochemse Kegelclubs. Foto: Arjen Dieperink
Truus Gersen, voorzitter van de Stichting Federatie Lochemse Kegelclubs. Foto: Arjen Dieperink (Foto: )

Kegelsport activiteit voor jong en oud

Arjen Dieperink

Aan de Oosterwal 22a, verscholen achter een lange blinde muur, is het kegelhuis gevestigd. Door de zijdeur, ter hoogte van de sociëteit 'De Eendracht', kan men bijna iedere avond naar binnen. Weinigen zijn van deze plek op de hoogte. Vijf verschillende kegelclubs maken gebruik van het kegelhuis.

LOCHEM - De sport kegelen is zeer oud. Het werd door de Egyptenaren en later de Romeinen al gespeeld. Tijdens de immigraties van de Europeanen naar Amerika, reisde de sport mee en veranderde in bowlen. Deze laatste sport, met 10 kegels in plaats van 9 bij kegelen, kwam weer terug naar Europa.

In de gemeente Lochem kan men op verschillende plekken kegelen. Het kegelhuis aan de Oosterwal kan men wel als uniek beschouwen. Vijf kegelclubs zijn hier verenigd onder de 'Stichting Federatie Lochemse Kegelclubs', voorzitter is Truus Gersen.
"Vanaf 2002 kwam ik thuis. Voorheen zat ik op kantoor en had geen tijd voor één of andere sport. Later ben ik benaderd door Tonnie Dijkman, door haar ben ik vanaf 2005 met kegelen begonnen. De sport kende ik van mijn man Berend die regelmatig in het kegelhuis speelde."

Kegelclubs
De federaties verzorgt de contacten met onder andere de Oost Gelderse Kegelbond en de huur van de kegelruimte van de Vereenigde Sociëteiten. Onder de federatie zitten de kegelclubs: Acht om de Lange, Alles Umme, Anti Poedel Club, Zet 'm Op en de Hooiplukkers. De laatste twee betreft de dames kegelaars. Men maakt gebruik van drie kegelbanen van elk 20 meter lang en 30 centimeter breed. Aan het eind van de baan staan negen kegels.

Poedel
Truus Gersen: "Van ouds her waren het houten kegels, tegenwoordig is het van kunststof. Bij het omgooien van de kegels worden deze geteld. Gooit men 6 van de 9 kegels om, dan spreken wij van 6 hout. De kegels worden automatisch door de machine weer rechtstandig opgezet. Gooit men mis, daar de bal van de baan af rolt, dan spreken wij van een poedel. Het is een behendigheidsspel maar tevens een sociaal spel. Je leert, buiten de gezelligheid om, veel van elkaar. Buiten de eventuele competities, sommige clubs doen dit niet meer en zijn recreatief geworden, hebben wij ook wel eens uitjes. Zelf zit ik bij de kegelclub Zet 'm Op met Tonnie Timmerije in de organisatie om ieder jaar het uitje te mogen organiseren. Nu zijn wij al aan het plannen voor 16 mei 2020."
De ballen waar de kegelaars mee spelen zijn van verschillende gewichten, Gersen speelt met een bal van 16,1 pond.

Truus Gersen: "Ouderen onder ons spelen normaliter met een lichtere bal. Het jongste lid bij ons is zo'n dertig jaar en de oudste zesentachtig, Mochten er belangstellenden zijn voor deze sport, loop gerust van maandag- tot en met donderdagavond vanaf 19.45 uur binnen. Wij hebben ook ballen voor gasten. Speel gerust vrijblijvend enkele avonden mee om te kijken of dit ook een sport voor jou is. Deze sport kun je op jongere en op gevorderde leeftijd blijven spelen."

http://www.kegelhuislochem.nl

Meer berichten