Boudewijn Schenkels opent zijn tuindeuren en stalt nostalgische artikelen uit.
Boudewijn Schenkels opent zijn tuindeuren en stalt nostalgische artikelen uit. (Foto: Gerreke van den Bosch)

Brocante Bou etaleert oude schatten

Gerreke van den Bosch

,,Brocante, oude meuk?" Boudewijn Schenkels moet er hartelijk om lachen. ,,Misschien is het goed om te weten, dat er gradaties zijn in deze markt. Ik zie dat het de laatste jaren in Nederland steeds meer terrein wint.

GORSSEL - 'Brocante Bou' is druk met het inrichten van zijn 'atelier/toonzaal' aan de Parallelweg. Op de oprit staat de nodige brocante, van prachtige antieke Schotse ladenkast tot porcelein servies. De hobby van Boudewijn en zijn vrouw Boukelien beslaat inmiddels heel wat vierkante meters. Hij kijkt tevreden naar de uitstalling. ,,Ik wil het helemaal voor elkaar hebben voor de opening op 8 juni. We hebben onder andere oude schilderijen, kunst, art deco, kroonluchters, spiegels, meubels en curiosa. Alles voor de grote en kleine beurs. Ik kwam in aanraking met brocante toen ik veel in Frankrijk vertoefde. Ik had daar zelfs een tweede huis. Frankrijk en brocante zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik struinde er veel marktjes af. Er zijn veel mensen die dat doen, op zoek naar nostalgie. Het oude heeft een bepaalde aantrekkingskracht. Ik zie het nu ook in Nederland in georganiseerde vorm opkomen. Je krijgt dus een vermenging met Nederlandse brocante. In Frankrijk onderscheidt men verschillende vormen. Zo heb je de 'vide grenier', eigenlijk is dat meer een schuuropruiming. Dan zijn er ook 'puces', de markten met spullen met meer kwaliteit. Het is de plek waar de verzamelaars komen. Het aanbod kan variëren van gietijzeren items tot een verzameling Pokemon. Dan heb je nog de brocantemarkt, met meer kwaliteit en bestemd voor de echte handelaren. Hier gaan kleine meubelen, porcelein, glas en servies van de hand. De duurste markt is de 'Antiquité', dat is echt antiek. Dit betreft veelal dure items. Er wordt ook entree gevraagd en er is vooraf veel reclame."
Boudewijn heeft de boerderij in Frankrijk inmiddels van de hand gedaan maar zijn hobby is nog springlevend. ,,Ik woon nu al een aantal jaren in de Achterhoek en ik heb hier een beetje hetzelfde gevoel als in Frankrijk. Ik heb sterk de behoefte om het zoeken naar brocante voort te zetten. Het is helemaal leuk als je partner er ook gevoel voor heeft. Als je wat vindt is het een uitdaging om de oorsprong te achterhalen en het verhaal ervan te ontdekken. Dit doen we via Internet. We hebben inmiddels veel kennis en krijgen vaak goede feedback op onze koopwaar. We houden onze prijzen laag omdat we een snelle doorstroming willen. We willen onze hobby actief blijven uitoefenen en zelf genieten van al het moois. Veel mensen weten ons inmiddels als inkoper te vinden via www. Boucante.nl. We kopen tegen één prijs in. Verkopers vinden het fijn om op deze manier hun spullen van de hand te doen omdat er vaak een emotionele waarde aan kleeft en omdat er ook nog iets van waarde tussen kan zitten. Ik probeer daaraan tegemoet te komen."
Openingstijd: zaterdag 8 juni en zondag 9 juni van 10.00 tot 17.00 uur, Parallelweg 8, Gorssel.
Info: www.boucante.nl

Meer berichten