Jan Willem Drost in het Openluchttheater Lochem dat voor hem veel bracht. (Foto: Arjen Dieperink)
Jan Willem Drost in het Openluchttheater Lochem dat voor hem veel bracht. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Jan Willem Drost neemt afscheid

Jan Willem Drost, vijf en half jaar is hij nu dominee van de Protestante gemeente Lochem. De vele jaren hebben zijn gemeenschap en hem veel gebracht. Hij stond aan de wieg van menige verandering. Toch wordt het tijd om afscheid te nemen.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - In het Open Luchttheater is het een drukte van belang. Vrijwilligers zijn druk in de weer om het decor voor het Openluchtspel Amigos Ahoy (19, 21 en 22 juni) op te bouwen. Op de tribune zitten Jan Willem Drost en Sander van Voorst. Belangstellend kijken ze naar de bouwactiviteiten. Jan Willem Drost is behalve leraar ook dominee en schrijver van het toneelstuk Oiko en 'Lunch met Lazarus'.

Afscheid

Drost: "Na vijf en half jaar als predikant in deze gemeenschap te hebben gewerkt, ben ik op mijn leeftijd (56) gaan nadenken. Wat wil ik, wat voor een tijd heb ik nog. Het duurt altijd enkele jaren voor je je in een gemeenschap hebt ingewerkt en er deel van uitmaakt. Binnenkort neem ik afscheid. De leden van de protestante gemeente zijn van harte uitgenodigd op 29 juni en op 30 juni zal ik mijn laatste dienst in Lochem doen. Op 16 juni is de laatste Oiko waar drie jonge meiden en drie volwassenen in meespelen. Ik heb mij voorgenomen om Oiko ieder jaar te blijven schrijven. Een vaarwel zal het niet worden. Eerder tot ziens."

Huis

Oiko zal dit jaar voor de vijfde keer plaatsvinden. De naam Oikos betekent in het Grieks, huis. Dit in de betekenis van de bijbel. Het is een theaterviering in oecumenische zin door de gezamenlijke kerken. In een decor brengen acteurs, ondersteund door een live-band en gezang hun stuk ten uitvoering. "Ik ben een dominee van vernieuwing. Derhalve trof ik het hier in Lochem dat ik Sander van Voorst ontmoette. Indien je mij voor mijn benoeming tot dominee in Lochem had verteld wat er allemaal zou gaan gebeuren, dan was ik hier niet gekomen. Door onder andere Sander is het wel gebeurd. Op een moderne manier de bijbel vertellen en toegankelijker te maken voor een groter publiek werd het doel. Het resultaat was onder meer openluchtdiensten. Wij hebben in Lochem er een prachtig theater voor. Ook mijn contact met de schouwburgdirecteur Mirjam Radstake waren voor mij inspirerend."

Daarna kijkt Drost naar Sander van Voorst, een man die veel theatervoorstellingen heeft geschreven en geregisseerd. De ervaring van Van Voorst bleek een belangrijke factor in Oiko. Van Voorst: "Jan Willem is een fantastische schrijver, maar het kwam een keer voor dat er te weinig tekst was om de uitvoering minimaal een uur te laten duren." Lachend zegt Drost: "Dat had tot gevolg dat ik een en ander moest aanvullen zonder dat het langdradig zou worden of dat het publiek ging denken dat de tekst ten behoeve van tijdvulling is ingebracht." Lochem zal verbonden blijven aan Jan Willem Drost en hij zal verbonden blijven aan Oiko.

Meer berichten