Bij de Rabobank in Laren werd  Jan Geerdink *  overvallen. Slachtoffer is onherkenbaar gemaakt. (Foto: Arjen Dieperink)
Bij de Rabobank in Laren werd Jan Geerdink * overvallen. Slachtoffer is onherkenbaar gemaakt. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Overval in Laren heeft grote impact

Op zaterdag 17 november vorig jaar werd om 19.45 uur een overval gepleegd bij de pinautomaat van de Rabobank aan de Huenderstraat in Laren. De familie die werd overvallen wenst na een half jaar, zij het niet met eigen naam in de krant, opening te geven over de overal en uiteindelijk de gevolgen.

Door Arjen Dieperink

LAREN - Op 17 november was het in de Rengersweg een drukte van belang. De moutenbiketoertocht was in het centrum van het dorp bezig. Een korte tijd later stopte een auto van de familie Geerdink* bij de Rabobank. De twee jongens, 15 en 17 jaar, nemen dat waar en gaan die kant op. Ondertussen is Jan Geerdink* gaan pinnen. De automaat verstrekt € 50.

Jan: "Na het pinnen draaide ik mij om en keek direct tegen één van de daders die een bivakmuts op had. Ik werd gecommandeerd het geld af te geven. Hierop zei ik, dat dacht ik niet.Toen ontstond een gevecht. Ik had niet in de gaten dat er een tweede persoon ondertussen achter mij stond en mij een schop tegen de benen gaf. Die jongen had zijn gezicht met een sjaal bedekt. Uiteindelijk lag ik op de grond. Mijn vrouw ontdekte vanuit de auto dat ik werd aangevallen en kwam mij helpen."

Gerda* vult haar man verder aan: "Het ging allemaal zo snel. Ik werd door de jongste van de twee aangevallen. Mijn zoon kwam mij ook helpen maar ik wenste niet dat hij betrokken raakte. Sprak de gozer die mij aanviel direct aan en keek hem recht in de ogen. Als jij mijn zoon aanraakt dan flip ik hem, liet ik hem weten. Ondertussen had Jan die andere knaap op de grond vast." De jongen die Jan vast had, deed uiteindelijk zijn bivakmuts af en wist kort daarna met zijn maat te vluchten richting Rengersteeg.

Dochter Geerdink* zag vanuit de auto wat er gebeurde en belde direct 112. Binnen twintig minuten werden de jongens bij de Lindenbergsdijk ingerekend. "Wij willen dit allemaal kwijt om iedereen te bedanken die ons heeft geholpen, de Larense bevolking maar ook Slachtofferhulp. Het gaat ons niet om de straf die de rechter heeft opgelegd. Ik hoop dat de jongens er straks iets van geleerd hebben en nu op het rechte pad blijven."

Tijdens het proces eiste de Officier van Justitie tegen de jongste persoon 3 maanden jeugddetentie, waarvan 2 maanden voorwaardelijk, ook met een proeftijd van 2 jaar. Werkstraf van 60 uur en ten aanzien van de andere 60 dagen jeugddetentie waarvan 54 dagen voorwaardelijk. Hieraan verbonden is een proeftijd van twee jaar. Het onvoorwaardelijke deel van de gevangenisstraf (6 dagen) is gelijk aan de periode dat de verdachte in voorlopige hechtenis heeft gezeten. Daarnaast een werkstraf van 60 uur. De rechter oordeelt bij de jongste 3 maand jeugddetentie waarvan 2 maand voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar met o.a. trajectbehandeling en maximaal 3 maand elektronische controle. De ander kreeg 60 dagen jeugddetentie waarvan 54 dagen voorwaardelijk met bijzondere voorwaarde van o.a. therapie bij GGNet Zutphen, dagbesteding heeft en naar school gaat.

(*pseudoniem)

Meer berichten