Johan Nieuwenhuis is vrijwilliger "in hart en nieren"
Johan Nieuwenhuis is vrijwilliger "in hart en nieren" (Foto: )
Voor de (d)raad ermee!

Saamhorigheid in Eefde

Johan Nieuwenhuis uit Eefde kun je niet noemen zonder Corrie, zijn vrouw. Beide zijn 'vrijwilligers in hart en nieren': mensen die met veel liefde vrijwilligerswerk doen, dat heel normaal vinden, de wereld zo een stukje fijner wil maken en daar zelf enorm van genieten.

Door: Wendy Goodin

Eigenlijk vindt Johan helemaal niet dat hij op de foto moet. Hij ziet zo veel vrijwilligers in Eefde. ,,Sommigen doen in verhouding veel meer," licht hij toe, "die wil ik niet te kort doen". Waarom dan toch? ,,Ik ben gekozen als Beste Buur van 2018. Daar wil ik iets voor terug doen." Daarnaast stimuleert hij graag dat nog meer mensen vrijwilligerswerk gaan doen: ,,dat is zo belangrijk voor de gemeenschap! Je moet wat doen voor elkaar. Er is al genoeg ellende zoals ruzies die nergens over gaan. Ik wil tolerantie en saamhorigheid laten zien." Het is lastig om precies te duiden wat Johan allemaal doet in het mooie Eefde, hij pronkt hier niet graag mee. In ieder geval is hij druk bij de voetbalvereniging in Eefde. Hier verzet hij, samen met Wim van Heerde, veel werk als greenman, of onderhoudsman. ,,Wim is een hele fijne man om mee samen te werken. Ik zie ons als goeie collega's: we snappen elkaar zonder veel te zeggen."

Daarnaast doet Johan klusjes en tuintjes tegen een onkostenvergoeding. ,,Ze weten me te vinden." Momenteel probeert Johan een pannakooi te realiseren. Het mooie hiervan is volgens hem dat jongeren meer gaan bewegen, het technische vaardigheden helpt verbeteren en dat het een plek creëert om elkaar te ontmoeten. Een hele klus. ,,We komen vele obstakels tegen maar we gaan gewoon door," licht Johan toe. Eigenlijk vindt Johan dat zijn vrouw Corrie meer doet dan hij: ,,zij was me enorm tot steun toen ik buurthoofd was. Daarnaast houdt ze zich bezig met het activeren van mensen voor allerlei activiteiten." Op die manier heeft mede Corrie gemaakt dat bewoners van Trajectum onderdeel van de buurt zijn geworden. Het vrijwilligerswerk levert Johan enorm veel op. Johan: ,,Natuurlijk is het fijn als je zoveel voor ander kunt betekenen. Maar het brengt mij en Corrie ook veel." Glimlachend vertelt hij over de gezelligheid die hij ervaart en de dankbaarheid die hij voelt van de voetballers van Eefde. ,,Soms krijg ik bijvoorbeeld een appje van één van jongens, om me te bedanken voor de mooie velden. Geweldig." Het vrijwilligerswerk heeft ook gemaakt dat hij zich al snel thuis voelde nadat hij ooit vanuit Zutphen in Eefde kwam wonen. Naast alle mooie dingen ervaart Johan ook de verplichtingen als vrijwilliger. Maar dat hoort er volgens hem bij: ,,je moet nakomen wat je afspreekt, dat maakt het niet vrijblijvend."

Meer berichten