Luchtfoto bedrijf Naeff.
Luchtfoto bedrijf Naeff. (Foto: archief Naeff)

Lezing en tentoonstelling over Made in Lochem

Lochem - Focko De Zee hield op donderdag 6 juni in het Stadshuus een inspirerende lezing over de geschiedenis van bedrijven in Lochem. De lezing sluit nauw aan bij de tentoonstelling Made in Lochem, die vanaf 1 mei loopt. De geschiedenis begon in de Middeleeuwen en eindigde in het hier en nu van het Lochemse bedrijfsleven.

Vanuit dit historisch perspectief werden verschillende bedrijven in woord en beeld in het zonnetje gezet. Focko toonde de belangstellenden hoe een aantal vrouwen aan het begin stonden van een bloeiend bedrijf. Twee kenmerkende voorbeelden zijn Naeff en Voordeeluitjes. Ook kwam in de lezing duidelijk het belang naar voren van het Twentekanaal en de A1. Deze nieuwe transportwegen droegen ertoe bij dat het aantal bedrijven in Lochem ging toenemen. De lezing was een prachtige zoektocht van de lokale bedrijven, waarvan sommigen zich ontwikkelden tot concerns van internationaal niveau.

De tentoonstelling

De tentoonstelling Made in Lochem duurt nog tot 26 juni. De deuren van het Stadshuus staan open van maandag tot en met zaterdag. De tentoonstelling geeft beeldend de ontwikkeling en de geschiedenis van het bedrijfsleven in Lochem. Vele mensen die al zijn geweest, ervaren dit als interessant om dit zelf te zien en te beleven. Bezoekers maken kennis met de geschiedenis van de industrie van Lochem. Hun verhalen worden verteld aan de hand van verhalen van acht bedrijven uit Lochem. In “Made in Lochem” betreden bezoekers het heden en verleden van de acht bedrijven uit Lochem: Wila, Safan, Freetime Company (Voordeeluitjes), ForFarmers, Mepal, SKL, Naeff en Kreunen.

Meer berichten