Zo'n tachtig jongeren visten aan de oevers van de Berkel. (Foto: Arjen Dieperink)
Zo'n tachtig jongeren visten aan de oevers van de Berkel. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )
Sport

Grote opkomst jeugdvisdag Lochem

Het was afgelopen zaterdag een drukte van belang bij de loods van de Berkelzomp. Zo'n tachtig auto's stonden er geparkeerd. De Berkelzomp lag in het water te dobberen en veel jeugd was aanwezig. Ze kwamen niet voor een rondvaart met de zomp, maar voor de jaarlijkse federatieve jeugdvisdag.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Een grote aquarium stond voor de botenloods opgesteld. In het aquarium zwommen diverse vissen. Woordvoerder Rob Driessen: "Dit zijn enkele vissen die wij vandaag hebben gevangen. Kijk, hier zie je een brasem, snoek, winde, slak en zelfs een kreeft. Op deze manier verstrekken wij de jeugd extra informatie. Straks wordt alles weer in de Berkel teruggezet"

Wij zijn te gast bij de jaarlijkse federatieve jeugdvisdag. Het gebied van de federatie strekt van Gorkum tot en met Winterswijk. Driessen: "Eén keer per drie jaar strijkt men neer in ons gebied voor de jeudvisdag. Zo'n tachtig kinderen zijn vandaag aanwezig. Ze komen vanuit Oppijnen, Apeldoorn, Holten, Vorden, Ruurlo en zeker ook uit Lochem. De kinderen worden verschillende clinics aangeboden. In vijf groepen wordt men verdeeld en iedere clinic duurt 45 minuten, waarna men gaat rouleren." Dijkgraaf Hein Pieper was tijdens het openen van de jeugdvisdag aanwezig. "Zijn aanwezigheid en betrokkenheid hebben wij zeer op prijs gesteld.

Burgemeester Sebastiaan van 't Erve zou ook komen, maar wij hebben hem niet mogen ontdekken. Misschien is zijn agenda gehackt," grapte Rob Driessen. Rond het middaguur deed de jeugd en begeleiders zich goed aan een broodje knakworst, klaargemaakt door Ans Verheumen. Terwijl de dag vorderde, bleef de jeugd zeer enthousiast. Een groep van vijftien kinderen ging mee met de bioloog van het Waterschap Rijn en IJssel. Met een vangnet werd in de bypass van de Berkel diverse waterdiertjes opgevist. Over de opgeviste diertjes kreeg de jeugd nader uitleg. Rob: "Het is van belang dat de jeugd met de natuur in aanraking komt, het is niet alleen vissen. Het is veel meer dan dat. Je zit in en rond het water veel gebeuren, je moet er alleen oog voor hebben. Op deze dag proberen wij de jeugd dat ook mee te geven." Ondertussen vaart een andere groep jongeren met enkele kano's de Berkel op en neer. Zij kregen uitleg van een visgids hoe men een snoek kan vangen. Een andere groep kreeg tips van Nederlands Kampioen Jan Willem Nijkamp over het feedervissen en het vissen op roofvissen. Feedervissen is in Nederland ongekend populair. Het geheim is dat men met een voerkorf telkens een kleine hoeveelheid voer op precies dezelfde locatie brengt. Elders laat een ecoloog zien hoe men op een karper kan vissen met een vaste stok. Tegen het einde van de dag haalde de Berkelzomp enkele deelnemers, zij zaten aan de overkant van de Berkel bij Stiggoor, op en bracht men terug naar de botenloods De jeugddag werd mogelijk gemaakt mede door een subsidie van de gemeente Lochem en kon door de jeugd gratis worden gevolgd.

Meer berichten