Foto:
Sport

Karter Kevin Holtslag uit Eefde dendert naar eerste zege in NK Rotax Max

Eefde – Het was zijn tweede podiumplaats in het NK Rotax Max, voor karter Kevin Holtslag uit Eefde op zich al reden genoeg voor een klein feestje. Tot zijn grote blijdschap mocht de zeventienjarige rijder uit Eefde deze keer zelfs plaatsnemen op de bovenste trede. Dat was voor het eerst, nadat hij zondag op het circuit van Kerpen de finale in de Senioren-klasse had gewonnen.

"Ik ben echt blij, zeker weten", zei hij na afloop van de races op de Erftlandring in Duitsland. "Een paar races gingen dit seizoen helemaal bagger. De kart bleek helemaal op. Nu heb ik een nieuw frame van Exprit en ging het hartstikke goed. Maar dit had ik zeker niet verwacht. Het is mijn beste resultaat ooit."

Dat had de talentvolle Gelderlander voor een groot deel natuurlijk te danken aan zijn excellente optreden op de Duitse baan Maar hij benadrukte de rol die zijn team JJ Racing had gespeeld rond zijn eerste overwinning. "Ik krijg er supergoede motoren en ondersteuning. Ook wordt bij het team vele gewerkt met data. Daar haal je als rijder zoveel uit. Daar heb ik echt profijt van gehad."

Met zijn zeventien jaar is hij nog altijd jong. Toch rijdt Kevin al dik veertien jaar (!) in karts. Hij was pas 2,5 jaar oud toen zijn vader hem voor het eerst in een kart zette. Dat dat een keer zou gebeuren was bijna logisch aangezien zijn ouderlijk huis letterlijk naast de buitenkartbaan van Eefde stond. "Mijn vader ging er al naartoe voordat ik was geboren. Nadat hij me voor het eerst heeft laten rijden, zijn we dat blijven doen. Toen ik begon met wedstrijden rijden, zijn we elk weekend zonder wedstrijd twee dagen gaan trainen."

Wat hij zo mooi vindt aan de sport is vooral het geluid van de motoren en de strijd tijdens races. Kevin: "En ik vind het nog altijd even leuk." Met zijn zege van zondag is zijn enthousiasme voor de sport na al die jaren zelfs alleen maar toegenomen. Zijn winst past bovendien bij zijn ambitie, want ooit hoopt hij Nederlands kampioen te worden. "Daar doe je het toch voor. Je racet om te winnen."

Dat hij tijdens de prefinale en de finale snel zou zijn, werd in Kerpen al snel duidelijk. Tijdens de vrije trainingen op vrijdag en zaterdag was hij al één van de snelsten. Daarna snelde hij in de kwalificatie naar de zesde tijd. Vervolgens rukte hij in de prefinale op naar de vierde plaats. En in de finale - op de vierde plaats begonnen - had hij zo'n indrukwekkende race pace dat hij snel plaatsen goed maakte.

"De start in de finale was goed", blikte Kevin terug op zijn meest succesvolle race ooit. "Ik heb daarna een tijd achter de nummer drie gereden en op een gegeven moment heb ik hem ingehaald. Niet heel lang daarna heb ik ook de nummer twee ingehaald. De nummer één leek daarna te ver om nog in te halen. Ik zette alles op alles om nog P1 te pakken."

Uiteindelijk werd hij als tweede afgevlagd. Even later had hij tot zijn verrassing toch P1 achter zijn naam. De oorspronkelijke winnaar werd gediskwalificeerd vanwege een onvolkomenheid aan haar kart. Natuurlijk had Kevin liever gewonnen door zelf als eerste over de finish te komen. Maar de overwinning telt en bovendien pakte hij veel punten voor het kampioenschap. "Daar ben ik natuurlijk heel blij mee."

Zijn volgende race is de vijfde ronde van het NK. Die in augustus gehouden op het circuit van Berghem. Wat Kevin daarvan moest verwachten, wist hij niet zo goed. "Het is altijd moeilijk daarover een voorspelling te doen. We zien dan wel hoe het gaat."

Kevin Holtslag wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Holtslag Straal- & Poedercoattechniek, Boriz, Scaldex en Eurolacke.

Meer berichten