Zicht op de N348 (links) vanuit  Epse. Rechts de boerderij van Van Schooten.
Zicht op de N348 (links) vanuit Epse. Rechts de boerderij van Van Schooten. (Foto: )
Gemeente/ politiek

Epse onzeker over bedrijven en A1

Tussen Epse en Deventer wordt hard gewerkt aan de verbreding van de A1. Bulldozers, vrachtwagens en graafmachines rijden af en aan en verplaatsen gigantische hoeveelheden zand om de op- en afrit van de snelweg te realiseren. Even verderop vordert de aanleg van het bedrijventerrein Epse A1 gestaag.

Door Leo Polhuys

EPSE - Destijds is een grenswijziging toegepast om het bedrijventerrein Epse A1 mogelijk te maken op Deventer grondgebied, waardoor een aantal Epsenaren Deventenaar werd en tevens van Gelderlander Overijsselnaar. Onder hen H. van Schooten, wiens melkveebedrijf is gevestigd op een terrein aan de Waterdijk, dat pal tegen de snelweg aanligt. ''Wij weten niet hoe lang wij hier nog kunnen blijven,'' zegt Van Schootens schoondochter, die het bedrijf heeft overgenomen. ''Maar dat wisten we dertig jaar geleden ook niet, toen ons al werd aangekondigd dat we weg moesten in verband met de komst van het bedrijventerrein. Maar we zitten er nog steeds. De verbreding van de A1 is er inmiddels bijgekomen. De oprit richting Almelo komt pal langs ons bedrijfspand. Onduidelijk is wat er gaat gebeuren en of ons pand kan blijven staan. We zijn op dit moment nog in onderhandeling met een aantal partijen dus we kunnen er niets over zeggen. De situatie en de onderhandelingspartners wisselen nogal eens.'' Ronduit triest is de situatie bij Tonnie en Dine Derks. Zij wonen in een chalet aan de Waterdijk naast hun onbewoonbare boerderij met gedeeltelijk ingestort dak. De grond van de familie is opgekocht door een projectontwikkelaar maar er is nog steeds niets gebeurd. De familie wil op vragen van de verslaggever niets zeggen.

Buffer

Tibo Post van der Molen weet dat zijn woning aan de Deventerweg tegen de vlakte gaat. ''Ik huur van de gemeente en het huurcontract loopt steeds een jaar. Als het aan mij ligt hoef ik niet weg, maar ik weet dat de zaken anders liggen.'' Ook Anneke weet dat haar huisje gesloopt wordt . ''Toch houd ik me niet erg bezig met de plannen. Iedere keer weer schuift de einddatum verder op. Dit huis is ook van de gemeente en ik weet dat ik een keer weg moet. Sinds de karakteristieke woning van Esther Smit is gesloopt in verband met de aanleg van de oprit, ondervinden we hier wel meer lawaai. Het groen hield het verkeerslawaai tegen.'' Mike van Oostveen aan de Waterdijk huurt eveneens van de gemeente Deventer. Zijn woning kan blijven staan. ''Ik snap wel dat er iets met de snelweg moet gebeuren want het verkeer op de N348 staat regelmatig vast. Soms is het een grote chaos. Het is lastig om alle partijen op één lijn te krijgen, zoals de gemeente, de provincie, Rijkswaterstaat en projectontwikkelaars. Zo kreeg ik van Rijkswaterstaat een voorziening aangeboden tegen de geluidsoverlast van de A1. Prima natuurlijk, ik ben er heel blij mee, maar ik had niet de indruk dat de rest van de plannen in dit gebied bij Rijkswaterstaat bekend waren...''

Meer berichten