Nog even tijd voor de Berkelbode en een kop koffie en straks genieten op de boot. (Foto: Arjen Dieperink)
Nog even tijd voor de Berkelbode en een kop koffie en straks genieten op de boot. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Pieterse Zonwering stopt ermee

Het is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Dit geldt ook voor Pieterse Zonwering. Meer dan eenenveertig en een half jaar bestaat het bedrijf aan de Kwinkweerd. Het echtpaar Pieterse heeft besloten de deur voorgoed te sluiten. Een terugblik in het bestaan van het bedrijf.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Huib Pieters en Lien Pieterse Woerdman zit aan hun tafel onder de overkapping in de tuin. Ze hebben ieder de leeftijd van 72 jaar. Meer dan vier decennia waren ze het gezicht van Pieterse Zonwering. "Het is goed geweest, het is tijd om te stoppen," aldus Huib Pieterse. Zijn vrouw knikt instemmend. Huib werd geboren in Stompwijk, vlakbij Zoetermeer. Met zijn ouders verhuisde hij naar Zutphen. Zijn vader stond elke week met zijn kraam op de markt in Lochem. Huib: "Mijn vader verkocht koek, snoep en banket. Hij stond met zijn kraam naast kaasboer De Jong. Dat is tegenwoordig gezien, voor de Blokker." Huib kwam regelmatig in Lochem. Tijdens bezoek aan de snackbar aan de Nieuwstad 36, thans zit er het chineesrestaurant Tjong Ho, ontmoette hij zijn Lien.

Lien woonde toen in de Louise de Colignylaan. In 1966 stapten ze in het huwelijksbootje en vestigden zich een paar jaar aan de Albert Hahnweg. Huib: "Ik zat in de zonwering en besloot toen om zelfstandig te worden. Ik maakte jaloezieën." Lien vult haar man aan: "Ze werden wel op maat gemaakt. Hij was er altijd druk mee." Huib knikt en vervolgt zijn verhaal. "Het was zeker maatwerk. Wij hadden wederverkopers, dat waren personen die overdag een baan hadden en in hun vrije tijd voor ons de markt opgingen. Dat werkte goed." Na twee jaar vanuit de Albert Hahnweg te hebben gewerkt verhuisde men naar de Kwinkweerd 6b. Het pand had een winkel- en een woonfunctie met een totale oppervlakte van 951 vierkante meter." Het was zeer handig om naast de winkel te wonen. Op deze manier kon je wonen en werken combineren en goed voor het gezin zorgen," aldus Lien. Het echtpaar kreeg drie zonen die ondertussen in Enschede, Nijmegen en Winterswijk woonachtig zijn. Inmiddels zijn er drie kleinkinderen.

Alle garanties van de zonwering heeft Erik Pieterse Zonwering in Dieren overgenomen. De winkel en woning aan de Kwinkweerd is inmiddels verkocht. Huib: "We ronden zaken af, zo hebben wij nog enkele reparaties te doen en als dat klaar is dan sluiten wij het boek." Het echtpaar heeft een boot met de naam Denise. "Het is vernoemd naar onze kleindochter," is de reactie van Lien. Er komt geen afscheidsfeest. Lien: " Wij hebben in meer dan veertig jaar een zeer groot klantenbestand opgebouwd. Je weet niet waar je dan blijven moet. Laat dit artikel ons afscheid zijn. Iedereen bedankt voor het vertrouwen die men in ons heeft gesteld." Huib kijkt naar zijn bestelbus. "Deze bus gaat straks ook weg. De belettering gaat eraf." Hij wijst naar de belettering die zijn internetsite weergeeft." De site gaat uit de lucht en de telefoonlijn is straks dood. Het is mooi geweest. Wij gaan genieten."

Meer berichten