Hanno van der Meulen in zijn element. Natuur en fotografie gaan goed samen. (Foto: Arjen Dieperink)
Hanno van der Meulen in zijn element. Natuur en fotografie gaan goed samen. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

'Bijna elke dag ga ik de natuur in'

Vorige week werd onder grote belangstelling in het Stadshuus aan de Markt de fototentoonstelling geopend. Ruim tachtig verschillende natuurfoto's worden er tot en met 18 augustus, keurig ingelijst, tentoongesteld. Het is het werk van Hanno van der Meulen. Liefkozend wordt hij de Libelleman genoemd.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Tijdens de opening van de tentoonstelling, memoreerde Peter Cornelis Müller, beter bekend onder zijn schrijversnaam A. L. Snijder, zijn vriendschap met de natuurliefhebber en fotograaf Hanno van der Meulen. "Ik heb deze man nog nooit, nooit op een onwaarheid kunnen betrappen." Daar las hij voor, één zeer korte verhaal, uit één van zijn boekwerken. Het verhaal kreeg 'de libelleman', de koosnaam die Hanno van der Meulen van hem kreeg. Hanno van der Meulen werd in 1951 in Zutphen geboren. Zijn middelbare schooldiploma behaalde hij op Schiermonnikoog. Hij verliet het eiland en ging voor een korte periode werken bij het Nederlands Instituut voor onderzoek der zee op Texel. Zijn liefde voor de natuur was van begin af aan duidelijk. Als preparateur van insecten ging hij later werken bij Naturalis in Leiden. Na enkele rondzwervingen vestigde hij zich in 1976 in Lochem.

"Bijna iedere dag ga ik op de fiets de natuur in. Het is bijzonder moeilijk om een libel te fotograferen. Het moet niet lang bewolkt zijn zoals nu is, dan zie je ze niet. Op het ene moment vliegen ze boven het water en op het andere moment zijn ze verdwenen en zie je ze niet meer." De kennis over de natuur en de plekken die hij bezoekt hebben ervoor gezorgd dat Hanno weet op welk tijdstip hij ergens een foto van de natuur kan maken. Het is bijna een spoorwegboekje die hij hanteert. Alleen staat alles in zijn geheugen. Op de tentoonstelling hangen foto's van onder meer een boomkikker, paardenbijter, vuurlibel,veldsprinkhaan en een bruine glazenmaker. Zelfs een kikker die geprikt wordt door een mug is zo scherp gefotografeerd dat men ook de details van de mug kan zien. "Je dient veel geduld te hebben voor het onderwerp voor je lens komt. Het vervelende is: zodra het voor je lens komt en je afdrukt, kun je al te laat zijn en is het evenmin scherp meer. De kunst is om een libel in de vlucht te fotograferen. Je hebt er een snelle sluitertijd voor nodig, wel met drieduizendste seconde. Uiteraard is de belichting ook van groot belang" aldus de natuurfotograaf. Alle foto's die Van der Meulen maakt bekijkt hij eerst of ze goed genoeg zijn. Daarna slaat hij ze op bij de duizenden foto's die hij al heeft. Er vliegt plotseling een vlinder via de openstaande deuropening naar binnen. Enthousiast reageert Hanno: "Dat is een gehakkelde aurelia." Direct geeft hij tekst en uitleg over de aurelia. Het verschil tussen mannetje en vrouwtje en andere bijkomstigheden. Het is duidelijk, Hanno van der Meulen beschikt over een grote kennis ten aanzien van biotoop en ethologie. Deze zijn duidelijk zichtbaar in zijn fotografie waar nu anderen gratis mee van kunnen genieten.

Meer berichten