Zoon Jan, echtpaar Mengerink, burgemeester Van 't Erve voor de Koolhazen die lang zal ze leven speelden. (Foto: Arjen Dieperink)
Zoon Jan, echtpaar Mengerink, burgemeester Van 't Erve voor de Koolhazen die lang zal ze leven speelden. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Echtpaar Mengerink viert feest

Vijf jaar geleden kwam hij er ook op bezoek, ware het aan het huis in de Gerrit Naeflaan. Afgelopen zondag kwam burgemeester Sebastiaan van 't Erve voor de tweede keer bij het echtpaar Mengerink. Het is ook niet niets waarom de burgervader voor op bezoek komt. Arend en Riek Mengerink zijn zeventig jaar getrouwd.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Arend Mengerink laat trots de foto zien waarop hij en zijn vrouw Riek zijn vereeuwigd. "We kenden elkaar net toen wij deze foto lieten maken", zei hij. De foto maakt deel uit van een groot aantal foto's die aan de wand zijn vastgeplakt. Stuk voor stuk maken ze deel uit van het rijke verleden.

Arend Mengerink werd op 26 oktober 1929 geboren in Goor en ging op zijn zestiende levensjaar werken bij de lederfabriek Naeff aan de Julianaweg in Lochem.

"Op een zondag liep ik met mijn vriend Herman Eeftink, die kwam ook uit Goor en werkte bij Naeff, over de Nieuwstad en wij waren op weg naar IJssalon Heusinkveld (Waar thans de Action is gevestigd op de Nieuwstad) toen wij twee meisjes tegenkwamen. Wij nodigden ze uit en trakteerden op een ijsje. Wij bleven aan de meiden hangen. Eén van hen is Riek Nekkers. Riek en ik hebben drie jaar met elkander gelopen. Met grote regelmaat sliep ik bij haar ouders in de Poorters Janlaan. Het reizen van en naar Goor kostte toen teveel tijd. Wij trouwden op donderdag 7 juli 1949 en trokken tijdelijk bij mijn schoonouders in."

Riek was toen werkzaam in de winkel van Van Winsen in de Tuinstraat 8. Na het trouwen stopte zij met haar werk. "Zo ging dat in die tijd," knikte Arend.

Een korte tijd later kwamen ze te wonen in één van de huisjes van Onder de Linde. De laatste jaren waren ze woonachtig in de Gerrit Naefflaan.

Het echtpaar kreeg twee kinderen, Ria op 15 oktober 1950 en Jan op 29 december 1953. Ondertussen is de stamboom uitgebreid met 5 kleinkinderen en 7 achterkleinkinderen.

Arend pakt een foto waar het echtpaar Mengerink onder de ereboog staat. "Deze foto is vijf jaar geleden gemaakt. Raad eens wie de fotograaf was? Ja, onze burgemeester Van 't Erve, mooi hé, een fantastische man." Hij legt de foto weg en gaat zitten.

"De laatste drie en half jaar wonen wij in (woonzorgcentrum) Gudula. Onze gezondheid, in het bijzonder van Riek, laat wat te wensen over. Zelf heb ik altijd zware beroepen gehad. Ben ook grondwerker geweest en heb geholpen met kabels, gas- en waterleidingen in de grond neerleggen. Waar de waterleiding tussen de Wila en Intratuin loopt kan ik precies uittekenen. Ook heb ik bij de Twentse Kabelfabriek en als kippenslachter bij Fraas gewerkt."

Rijbewijs hebben ze niet. Iedere dag gaat Arend met zijn vrouw door Lochem heen. Hij duwt haar in de rolstoel door het centrum. Haar hobby's haken en breien kan ze niet meer. Ze geniet van ieder dag dat Arend haar in de rolstoel weer door het centrum van Lochem duwt.

Meer berichten