Gerrit ten Pas met zijn zendinstallatie in de handen en links de in elkaar geschoven zendmast. (Foto: Arjen Dieperink)
Gerrit ten Pas met zijn zendinstallatie in de handen en links de in elkaar geschoven zendmast. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Gerrit ten Pas: 'Zenden is mijn hobby'

In de wijk Zuiderenk in de stad Lochem staan relatief veel zendmasten. Eén van die zendmasten staat aan de Graaf Janlaan. Het heeft een bescheiden hoogte ten opzichte van de andere masten. Het is de zendmast van de amateurzender Gerrit ten Pas. Tijd om een kijkje te nemen.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Gerrit ten Pas zit aan tafel en laat zijn zendapparaat zien. Mocht men denken dat het een groot apparaat is, dan heeft men het mis. Het heeft slechts de afmetingen van zeventien bij tien en is zo'n zes centimeter hoog. "Meer heb je ook niet nodig. Het heeft een vermogen van slechts één wat. Genoeg om de gemeente Lochem te bestrijken," begint Gerrit ten Pas zijn verhaal.

Op de vraag hoe hij muziek uitzendt laat hij een usb-stick zien. "Van te voren zet ik de muziek op deze usb-stick. Een mengpaneel verbind ik dan met de zender die met dit snoer verbonden is met de antenne." Achterhuis staat de antenne." Deze is zo'n veertien meter hoog en door middel van deze hendel kan ik het omlaag brengen. Dit doe ik altijd als er slecht weer op komst is. Het uitzenden is leuk, maar je moet het gevaar niet opzoeken als het weer slecht wordt. Ook ontkoppel ik de apparatuur, Zit niet op blikseminslag te wachten." Ten Pas demonstreert hoe de antenne omlaag wordt gebracht.

Legale zender

"Zo'n veertig jaar geleden had ik een illegale zender in Vorden. Mijn vader had ook zo'n zender onder de naam 'Oude IJssel Radio'. Twee jaar na de dood van mijn vader zei ik tegen mijzelf: 'Gerrit, pak de hobby maar weer op maar wel legaal'. Nou, dat bevalt mij goed. Ik ben nu zestig en wens niets illegaals te doen. Tegenwoordig gebruik ik de naam Oude IJssel Radio voor mijn zender, als eerbetoon aan mijn vader. Het zenden vind ik leuk. Heb een aanvraag ingediend bij het Agentschap Telecom. Dat duurt een tijd voor je een frequentie toegewezen krijgt. Sinds één maand geleden heb ik de vergunning ontvangen. Je verzamelt dan spullen bij elkaar. Sommigen via Markplaats en monteer het. Dan heb je een zender. Zelf heb ik vele jaren bij de TKF gewerkt, technisch ben ik wel."

Op de vraag of men verzoeknummers kan aanvragen, glimlacht Gerrit. "Nee, daar doe ik niet aan. Ik zend muziek uit die ikzelf leuk vind. Wel bemerk ik langzamerhand dat er meer mensen naar de zender luisteren. Mond-tot-mondreclame doet veel. Een buurvrouw van mij wou zelfs flyeren maar dat is nu niet meer na dit artikel nodig. Een internetsite zal ik niet voor deze zender gaan opbouwen, evenmin een Facebookpagina. Normaal zend ik elke vrijdagmiddag uit. Maar het komt ook wel eens voor dat ik op andere dagen en tijden wil uitzenden. Het moet leuk blijven."

De buurvrouw, zij wenst niet met de naam in de krant. "Het is toch een mooie hobby van Gerrit, ik luister met regelmaat naar zijn uitzending en vind zijn muziekkeuze mooi."

Iedere vrijdag is Oude IJssel Radio van 13.00 tot 17.00 uur te beluisteren op AM 1485

Meer berichten