Siebe Wijma (12) bij zijn kart. Inzet, tijdens de race. (Foto: Arjen Dieperink)
Siebe Wijma (12) bij zijn kart. Inzet, tijdens de race. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )
Sport

Siebe Wijma, nieuwe Max Verstappen?

Siebe Wijma is twaalf jaar oud en slechts één jaar lid bij de Kartclub Eefde. Begin van dit jaar werd hij al voorgedragen als sportman van het jaar in de gemeente Lochem. Zijn prestatie bij het karten vallen op. De laatste dag van juni veroverde hij de derde in het klassement 15 PK junior.

Door Arjen Dieperink

EEFDE - Op de kartbaan in Eefde staan de partytenten opgezet. Onder elke tent één of meerdere karts waar sommigen mee aan het sleutelen zijn. In de hoek, onder de schaduw van enkele dennenbomen staat de partytent van Wijma.

Vader Dick en zoon Siebe zitten beiden op inklapbare tuinstoeltjes. "Het is nu nog rustig, wij mogen de motoren niet testen voor elf uur. Dit in verband met de vergunning. Zouden wij het doen dan word je direct gediskwalificeerd," aldus Dick Wijma.

Veiligheid voorop

De kart staat op een verrijdbare bok te wachten voor de technische keuring. Dat is een vaste procedure voor aanvang van de race. Veiligheid staat duidelijk bij deze sport op de eerste plaats. "Voor mijn verjaardag ontving ik twee kartlessen. Dat beviel mij zo goed dat ik met een huurkart begon. Daarna ben ik lid geworden van de Kartclub Eefde. In oktober doe ik deze sport twee jaar. Tijdens mijn eerste Nederlandse kampioenschappen werd ik twintigste van de tweeënveertig deelnemers. Bij de clubkampioenschappen in Eefde behaalde ik de derde plek. Deze resultaten behaalde ik met een 7 pk motor. Inmiddels ben ik twaalf geworden en overgegaan nar de RK1-klasse waarin karts met 15 pk motor rijden en de maximale snelheid 120 kilometer per uur is. Deze kunnen wij op de baan in Eefde niet halen, daar zijn de rechte stukken te kort voor."

Ondertussen trekt Siebe zijn racekleding aan. Om aan het Nederlands Kampioenschap mee te mogen doen heeft Siebe een officiële kartlicentie behaald. Kleding, bodyprotection, nekband, helm dienen aan diverse veiligheidseisen te voldoen.

Krachttraining

Siebe: "Voor het karten moet je een goede conditie hebben en ik moet nu aan krachttraining doen daar ik na een race aardig moe ben. Een wedstrijd bestaat uit een training vooraf en daarna tijdrijden. Tijdrijden bepaalt je positie bij de startopstelling. Er volgen drie wedstrijden van ieders 10 minuten en twee rondes. Mijn kart moet 145 kilogram wegen en het wordt na elke wedstrijden gewogen."

Aan de kart zijn diverse zwarte gewichten gemonteerd. "Het is afhankelijk van het gewicht van Siebe hoeveel extra gewicht eraan de kart moet worden gemonteerd om het vereiste gewicht te krijgen," aldus Dick, die het sleutelwerk van de kart onder zijn hoede heeft.

Clubkampioen worden

Op de vraag aan Siebe of hij de nieuwe Max Verstappen wil worden is hij duidelijk: "Mijn ambitie is het om in Eefde clubkampioen te worden en bij het NK zie ik mij een tiende plaats wel als mogelijkheid. Het zal best moelijk worden, maar ik ga ervoor."

Meer berichten