Henk Mogezomp, vooraan, helpt schipper Wim Hoogmans met het uit de loods halen van de 'Fute'. Foto: Arjen Dieperink
Henk Mogezomp, vooraan, helpt schipper Wim Hoogmans met het uit de loods halen van de 'Fute'. Foto: Arjen Dieperink (Foto: )

Mogezomp al 15 jaar Berkelschipper

In de zomploods 't Anker stonden de deuren open. Het zou nog anderhalf uur duren voordat de berkelzomp 'Fute ' zou gaan varen. In de loods zat de 73-jarige Henk Mogezomp. Berkelzompschipper van het eerste uur. Hij stond aan de wieg van de eerste zomp in Lochem.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Om de oude Berkelvaart in een toeristisch concept weer beleefbaar te maken werd in 1987 de Stichting De Berkelzomp opgericht. "Mijn broer Wim was voorzitter van de Stichting," aldus Henk. "Wim vroeg mij iedere keer of ik met de Berkelzomp 'Jappe' (de laatste Berkelzompschipper) in Lochem wou gaan varen. Ik heb de boot afgehouden. Als boer heb je altijd op de boerderij wel wat te doen. In 2004 ben ik door Anton Dijkman uit Zwiep benaderd. Wij kenden elkaar van vroeger toen we in het Jong Gelre bestuur zaten. Anton zei tegen mij dat hij schipper van de zomp wou zijn indien ik het ook zou doen. Zo gezegd zo gedaan."

In het begin waren er vier schippers zonder een boot in Lochem. Men kreeg uit Borculo een zomp mee om te varen. Mogenzomp:" Wij voeren vanaf de Cloese de Berkel op. Om iets over kasteel de Cloese en havezaat te vertellen hadden wij een papiertje met tekst bij ons. Vroeg men over andere zaken wat, dan verzonnen wij het wel. Zo ging dat toen. Vanaf 2015 zitten wij in onze huidige locatie 't Anker." Ondertussen komt de schipper Wim Hoogmans binnen, hij gaat zo de Berkelzomp 'Fute' klaar maken om straks met een groep personen te vertrekken. De zomp is tien meter lang, tweeënhalf meter breed en heeft een diepgang van rond de vijfenveertig centimeter. De zomp wordt elektrisch aangedreven en vaart normaliter van april tot november." De laatste vaart is de nacht van de nachten. Dan varen wij heel laat uit en kan men genieten op de Berkel van de natuur en bij helder weer ook van de sterren," aldus Henk. Op de vraag hoe diep de Berkel is, reageert Wim: " In het midden zo'n tweeënhalf meter."

Daarna vervolgt Henk zijn verhaal: "Wij hebben een goede samenwerking met de VVV. Het aantal gasten dat wij vervoeren is van 800 personen in 2007 gestegen naar 3500 personen in 2018. Het probleem is om nieuwe schippers te krijgen. De jongste is in de zestig en de oudste tachtig. Tegenwoordig moet men langer doorwerken en hebben de meeste mensen ook andere hobby's. Hierdoor is de aanwas niet zo groot. In totaal kennen wij bij de stichting zo'n 50 schippers."

Kort geleden hebben alle schippers hun vaarbewijs moeten halen. Iets dat Mogezomp tegen de borst stuit. "Jarenlang was het niet nodig en plotseling moesten alle schippers een vaarbewijs hebben. Dat viel vies tegen en kostte 200 euro per schipper. In totaal kostte onze stichting het 10.000 euro. Zonde van het geld. Als wij varen komen wij een roeiboot of een kano tegen. Er staan geen verkeersborden ten behoeve van de scheepvaart langs de Berkel." De saamhorigheid en bereidheid om voor elkaar wat te betekenen staat bij de schippers hoog in het vaandel.

Meer berichten