Henk Groot Hulze naast zijn buste. Rechts de buste van Koning Willem Alexander. (Foto: Arjen Dieperink)
Henk Groot Hulze naast zijn buste. Rechts de buste van Koning Willem Alexander. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

De buste van Henk Groot Hulze

In de raadszaal van de gemeente Lochem staat de buste van Koning Willem Alexander achter de zetel van de burgemeester Van 't Erve. Tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces stond er een tweede buste opgesteld die 'iets' minder bekendheid geniet dan de Koning.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - "Mooi hé, het was als grapje bedoeld. Van te voren heb ik het wel afgesproken met de burgemeester of het goed was." Een brede glimlach verschijnt bij Henk Groot Hulze op zijn gezicht terwijl hij naast zijn buste staat om te worden gefotografeerd. In het gemeentehuis is Groot Hulze geen onbekende. Als gemeentebode kent hij alle hoeken van het gemeentehuis aan de Hanzeweg. "Ik werkte als timmerman bij Pelgrum. Later kwam ik in de grote bouw terecht. Tijdens de crisistijd in de jaren '80, de hypotheekrente steeg toen tot zo'n twaalf procent, werd ik ontslagen daar er bijna niet meer gebouwd werd." Lang heeft Henk Groot Hulze niet thuis gezeten. Het sneeuwruimen werd de gemeentebode Gerrit Rietman te veel. "Heel cru gesteld, de één zijn dood is de ander zijn brood. De vacature gemeentebode leek mij wel wat. Met de toenmalige wethouder heb ik er contact over gehad en die adviseerde mij een sollicitatiebrief te sturen. Zo'n negentig kandidaten waren er voor de functie," aldus Henk.

Hij werkte nauw samen met de gemeentebode Roelof Schonewille. Groot Hulze: "Wij hadden ook een koffiedame bij de gemeente Gorssel, haar naam is mij in al die jaren helaas ontschoten. Daar ik uit de techniek kwam, vond ik het stencilen- en kopieerwerk wel mooi. Wij deden dat zeer veel. Tegenwoordig is het meer papierarm werken. Toen de gemeenten Gorssel en Lochem fuseerden, waren er drie gemeentebodes. Appie Langeler en Joop Groenouwe. De laatste is met pensioen. In het nieuwe gemeentehuis doen wij het met ons vieren. Behalve Appie zijn er de dames Jacqeline Smaling, Ingrid Groot Koerkamp en Charahzad Elhadouchi." Het werk is in de loop van de 35 jaar wel veranderd. Er zit veel techniek in het nieuwe gemeentehuis, hierbij komt de technische knobbel van Henk wel te pas.

Terugkomend op de buste, verschijnt wederom zijn brede glimlacht op zijn gezicht. "Tja, in Eefde woont de kunstenaar G. Oomen. Hij heeft mijn hoofd van alle denkbare posities gefotografeerd. Daarmee is hij aan het werk gegaan in zijn atelier. Uit de bonk klei is uiteindelijk de buste ontstaan. Het is uitgehold en daarna gebakken. Het gewicht is zo'n anderhalve kilogram. Vind het zelf dat het mooi gedaan is, ik zie mij er wel in. Mijn vrouw had er meer moeite mee om mij er in te herkennen. Komt eigenlijk dat de ogen in de buste gesloten zijn weergegeven. Als grapje was het wel leuk om mijn buste naast de buste van Koning Willem Alexander te zetten. Straks neem ik hem weer mee naar huis."

Meer berichten