Gert Tessemaker: " Als Contact Barchem, dienen wij wel altijd aan de bal te blijven." (Foto: Arjen Dieperink)
Gert Tessemaker: " Als Contact Barchem, dienen wij wel altijd aan de bal te blijven." (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

'Contact dient aan de bal te blijven'

De Achterhoekse vlag hangt aan de voorgevel van de boerderij. Zou er een Barchemse vlag zijn dan had deze zeker ook aan de voorgevel gehangen. Twee honden lopen op het erf, plotseling staat Gert Tessemaker in de deuropening, "Kom er in, er is koffie," is zijn reactie. Wij zijn te gast bij de voorzitter van Contact Barchem.

Door Arjen Dieperink

BARCHEM - Contact Barchem is 51 jaar geleden opgericht om de belangen van de Barchemers bij de gemeente, toenmalige gemeente Laren en tegenwoordig Lochem, te behartigen. De vereniging telt vijftien bestuursleden heeft zo'n 1200 leden. Dit betreft zo'n tachtig procent van het aantal inwoners van Barchem. Aan de keukentafel schenkt Gersina Tessemaker de koffie in terwijl Gert op zijn stoel plaats neemt. "Eigenlijk had ik geen ambitie om voorzitter van Contact Barchem te worden, het is gewoon op mijn pad gekomen. Toen ik benaderd werd voor een bestuursfunctie heb ik in eerste instantie 'nee' gezegd. Twee jaar later werd mij het weer gevraagd en ben toen mee gaan draaien. Vanaf 1 januari van dit jaar ben ik voorzitter geworden." zegt Gert.

Bestuursfuncties zijn hem niet vreemd, in de Barchkerk heeft hij ook een tijd in het bestuur gezeten. Tessemaker: "Als vereniging komen wij met elkaar op om de leefbaarheid van het dorp op peil te houden. Wij hebben twee poten. Belangenbehartiging en activiteiten. De activiteiten zijn: Palmpasenoptocht; Koningsdag; Barchfeest en dodenherdenking. Om de belangen goed te kunnen behartigen heeft de vereniging werkgroepen. Ieder half jaar is er contact met de kernwethouder en zijn er goede contacten met de ambtelijke organisatie. Mocht er wat spelen dan kennen wij de ingangen om snel contact te kunnen leggen. Wij proberen ons dorpsplan te verwezenlijken. De werkgroep Verkeer is druk bezig met de provinciale wegen: Borculose-, Ruurlose- en Lochemseweg. Deze wegen komen in Barchem uit en zijn een belangrijke verkeersader richting de A1. Toch geeft het in de bebouwde kom van Barchem een onveilig gevoel. Daar moeten wij iets mee doen. Verder is het voor de toekomst en leefbaarheid van het dorp van belang dat de jeugd hier kan blijven wonen. Als vereniging zijn wij blij dat er weer woningen worden gebouwd. Als de jeugd geen woning kan krijgen dan trekt men naar elders en komt men niet zo maar weer terug. "

Zelf komt het gezin Tessmaker uit Epe en heeft zich dertien jaar geleden in Barchem gevestigd. "Wij waren op zoek naar een boerenbedrijf. Waar we waren gevestigd kon ik niet verder. Uiteindelijk zijn we in Barchem beland. De Achterhoeksevlag kreeg is als verjaardagscadeau, vond het een leuk idee. Tenslotte wonen wij in de Achterhoek en wij voelen ons ook Achterhoekers. " aldus Gert. Ondertussen schenk Gersina voor de tweede keer koffie. Gert: "Wij hebben als Contact Barchem het probleem om bestuursleden te krijgen. Barchem kent een bloeiende en actieve verenigingsleven. Wij vissen allen in dezelfde vijver om bestuursleden te krijgen. Dat is een punt van aandacht."

Meer berichten