Wim Kuiper en Carla Platerink demonstreren oude instrumenten die ook worden tentoongesteld . (Foto: Arjen Dieperink)
Wim Kuiper en Carla Platerink demonstreren oude instrumenten die ook worden tentoongesteld . (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Jubilerende Apollo zoekt archiefstukken

De koninklijke muziekvereniging Apollo viert 17 november haar 140e verjaardag. Dit gebeurt met het geven van een concert in De Braninkhal in Laren. Vijf leden van de vereniging hebben zich gevormd tot een commissie die de tentoonstelling 140 jaar Apollo op zich hebben genomen.

Door Arjen Dieperink

LAREN - Wim Kuiper (69) kijkt voor zich uit, terwijl zijn vrouw de koffie voor hem neerzet. Zijn grootvader stond aan de wieg van de koninklijke muziekvereniging Apollo. In de woonkamer van Wim hangt een grote foto van de mede-oprichter van de vereniging. Naast hem zit Carla Platerink (55), mede-commissielid en vanaf 1985 woonachtig in Laren. Zij worden bijgestaan door André Rekers, Wilma Dijkerman en Tessa Meijer.

Twee linnen tassen staan binnen handbereik bij Wim Kuiper, hij pakt er één uit. Oude foto's, concoursboekje, brieven en andere zaken van het verleden van de vereniging komen op tafel. De oudste foto van Apollo is gemaakt toen het net tien jaar bestond. Beide commissieleden bekijken de archiefstukken. Wim Kuiper: "De eerste dirigent was Grutterink, deze man kwam uit Winterswijk en bracht zijn dialect mee. Het resultaat was dat hij met andere uitdrukkingen kwam ten aanzien van een halve of kwart noot. Niemand kon toen een noot lezen. Daarom werd eerst de muziek gezongen voordat men het ging spelen." Hierop reageert Carla Platerink: "Dat zal neem ik aan niet altijd goed verlopen zijn. Tegenwoordig dien je eerst een opleiding te volgen om bij het orkest te kunnen komen."

Ondanks de hoeveelheid archiefstukken die de commissieleden over de geschiedenis van Apollo hebben, is men op zoek naar meer informatie. Lezers die nog oude foto's of documenten in hun bezit hebben daar één of meerdere familieleden in het verleden bij Apollo hebben gezeten worden door de commissie opgeroepen om deze voor een korte tijd af te staan. "Alles wat wij ontvangen, krijgen ze uiteraard in dezelfde staat terug. Wij wensen uitsluitend dit te gebruiken voor de tentoonstelling", aldus Wim. Inleveren kan tot eind september bij Wim Kuiper aan de Molenbeek 19 in Laren.(0573-401867). Carla Platerink: "Nieuwe aanwas is voor Apollo van harte welkom. Kom gerust naar ons concert of het iets voor je is. Muziek maken doen wij samen. Het is één team, wij hebben elkander nodig." Apollo telt tegenwoordig 44 leden, waarvan er drie niet spelen. Het verjaardagsconcert vindt op 17 november van 13.00 tot 18.00 uur plaats in De Braninkhal in Laren.

Op 4 oktober is er vanaf 19.00 uur in de Braninkhal de voorverkoop van de toegangskaart ( € 15,-). Daarna kan men de kaarten kopen bij de Plus Beuzel. De Big Band Straight Ahead, opgericht in 1981, zal ook optreden. Tijd om na het concert een feestje te houden is er niet bij. Direct na het concert moet alles worden opgeruimd zodat de zaal de volgende dag weer gebruikt kan worden. "Ach, eigenlijk moeten wij wel een feestje houden. Daar moeten wij bij Apollo maar eerst over hebben", aldus Wim Kuiper.

www.apollolaren.nl

Meer berichten